Noordzee als energiecentrale van Europa: zijn gigantische windmolenparken goed idee?
- Nieuws
- Noordzee als energiecentrale van Europa: zijn gigantische windmolenparken goed idee?
De Noordzee moet de energiecentrale van Europa worden. Dat kondigden negen Europese landen van de NSEC, waar Nederland ook toe behoort, afgelopen week aan. Windmolenparken op zee dus: is dat een goed idee in deze tijden van hoge energieprijzen? Of moeten we te veel natuur daarvoor opofferen? Chris Westra, schrijver van Zet ze maar op zee: Hollandse nieuwe energie, laat er in Vroege Vogels zijn licht op schijnen.
Video niet beschikbaar
Maar liefst 260 gigawatt. Dat is het totale vermogen aan windturbines op zee dat in 2050 moet gaan zorgen voor een groot deel van de Europese elektriciteitsvoorziening. Dat hebben negen Europese landen, waaronder Nederland, afgelopen maandag afgesproken in Dublin. De landen zijn verenigd in de NSEC, de Noordzee Energiecoöperatie.
Even ter vergelijking: een nieuwe conventionele (kolen-)centrale levert een vermogen van 1 gigawatt. Op zee komt dus in 2050 het equivalent van 260 huidige energiecentrales te staan, maar dan in de vorm van windmolenparken.
Prijs van windenergie
Windturbines leveren relatief goedkoop stroom, op dit moment tegen een kostprijs van tussen de 2 en 4 eurocent per kilowattuur. Dat is mooi, zou je denken, tijdens deze energiecrisis. Helaas betalen we als consument het tienvoudige, omdat de prijs van elektriciteit gekoppeld is aan de gasprijs.
"Die koppeling zou natuurlijk losgelaten moeten worden", vindt Chris Westra, die al 50 jaar voorvechter is van windenergie. "De prijs van windenenergie is constant, want je hebt niet te maken met variabele kosten zoals bij gas en kolen wel het geval is."
Gevolgen voor vogels
Westra beschrijft in zijn onlangs uitgekomen boek Zet ze maar op zee hoe snel de ontwikkelingen gaan: er komen drijvende windturbines, waarvoor het niet meer nodig is om te heien in de zeebodem. Dat is gunstig voor het onderwaterleven.
Vogelbescherming Nederland vindt wel dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de gevolgen van die nieuw geplande windmolenparken op vogels. Tim van Oijen van Vogelbescherming: "Behalve dat er vogels tegen de rotorbladen aanvliegen betekent dat ook habitatverlies voor soorten als de jan-van-gent, een grote zeevogel."
Waterstof
In 1972 bouwde Chris Westra zelf thuis z'n eigen windmolen, waarmee een accu kon worden opgeladen. Een jaar later kwam de oliecrisis en kwam windenergie volop in de belangstelling. In de toekomst gaan we volgens Westra op zee op grote schaal waterstof opwekken, de groene energiebron van de toekomst.
Waterstof kan vaak via bestaande leidingen naar het vasteland worden getransporteerd. In de toekomst hoeven parken niet meer dicht aan de kust gebouwd te worden, maar 'achter de horizon'. De kosten om parken verder uit te kust te bouwen zijn veel minder hoog dan men in het verleden dacht.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.