Binnenland
AVROTROS

De Mobiele Eenheid (ME) moest op meerdere plekken in ons land uitrukken door de rellen: zo gaan zij te werk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Mobiele Eenheid (ME) moest op meerdere plekken in ons land uitrukken door de rellen: zo gaan zij te werk

Sinds de invoering van de avondklok liep het dit weekend op meerdere plekken in ons land helemaal uit de hand met heftige rellen. De Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet om de rust te bewaren. Maar hoe gaat de ME eigenlijk te werk in zo'n situatie?

Frans Luijten is sectiecommandant bij de Mobiele Eenheid (ME) Oost-Brabant en was gisteren bij de rellen in Eindhoven. Hij werd gisteren om half vier gebeld, en dan is het zo snel mogelijk naar de opkomstlocatie om te groeperen en uiteindelijk ter plaatse te gaan.

Werkwijze ME bij rellen

Rellen Eindhoven

"Als je Eindhoven inrijdt en je ziet een zwarte rookpluim boven de stad, dan maakt dat wel indruk en ben je in je hoofd al allerlei scenario's aan het bedenken, wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen? Vooral om te zorgen dat de situatie snel onder controle is."

Het briefen van mensen moet soms heel snel. Dan komt het werk van de ME ook op improvisatie aan. "Soms is het even puzzelen, waar ben ik nu in beland en hoe kunnen we zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt?", zo vertelt Luijten.

Veiligheid van collega's

Hij vindt in eerste instantie de veiligheid van zijn eigen collega's heel belangrijk "Het zijn gewoon politiecollega's die dit naast hun normale werk doen. Het zijn gewoon vaders en moeders die daar in de linie staan. Mijn taak is vooral de veiligheid van die mensen in de gaten houden en vervolgens goed overleggen hoe we ervoor kunnen zorgen dat het inderdaad de status quo is. Willen we de relschoppers aanhouden of is dat te massaal en moeten we zorgen dat ze juist uit elkaar worden gedreven?"

Soms lijkt het een beetje chaotisch wat de ME doet, maar er zit echt wel een plan achter, volgens Luijten. Hij heeft nauwe contacten met een beleidsteam die weer in contact staat met de opdrachtgever, de burgemeester. "Toch is het als je aankomt op een nieuwe plek altijd weer anders. Mijn taak is het dan om de groepen goed aan te sturen zodat er snel effect is." Als het echt niet meer veilig is voor de ME, dan trekken ze terug om een nieuw plan te maken of op te schalen, vertelt Luijten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie