Binnenland
KRO-NCRV

Marc van Ranst adviseert: avondklok in Nederland én grenzen dicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc van Ranst adviseert: avondklok in Nederland én grenzen dicht

De Belgische viroloog Marc van Ranst heeft ervaring met het aanpakken van een epidemie als er een demissionair kabinet is. "Dan moet je vol aan de bak", aldus de bekende Belg. "De aanpak van het coronavirus is te vergelijken met het spelen van de Champions League en dat moet je met je beste team doen", waarschuwt Van Ranst op de dag van de val van het kabinet Rutte III tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Avondklok

"De drempel om het kabinet te laten vallen in een crisis moet behoorlijk hoog zijn", zegt Van Ranst. De focus van de politici zal dan verschuiven naar het vormen van een nieuw kabinet. Terwijl de komende tijd juist grote beslissingen moeten worden genomen om de aanpak van het coronavirus in goede banen te leiden.

Zo wordt er al dagen in de landelijke politiek, maar ook in het maatschappelijke debat, gesproken over het instellen van de avondklok. "Een zeer onsympathieke maatregel. Niemand vindt dit leuk", beaamt de Belg in wiens land er al sinds medio oktober een avondklok is ingevoerd van tien uur 's avonds tot zes uur in de ochtend.

Nederland zit, anders dan de Belgen nu, op een erg hoog plateau van besmettingen en dat is "slecht voor de zorg, maar ook voor de economie". Van Ranst: "Fuivende jongeren maak je het met een avondklok moeilijker. Tevens kun je makkelijker handhaven." Bewijzen of zo'n uitgaansverbod daadwerkelijk effect heeft op de verspreiding van het virus is qua cijfers niet direct te toetsen, maar hij zou het de Nederlanders zeker adviseren.

"Je moet een pakket hebben van maatregelen, zodat de curve naar beneden gaat. Ik raad aan hier niet nog een maand over te debatteren."

Grenzen dicht

Nederlands bekendste viroloog Jaap Van Dissel, van het RIVM, sprak deze week nog over een worst-case scenario van wekelijks 170 duizend besmettingen in ons land als die nieuwe Britse mutant om zich heen grijpt. De Belgische viroloog is het met hem eens dat je serieus rekening moet houden met de mogelijkheid dat deze hoge cijfers kunnen worden bereikt. "Verreweg de meeste varianten van een geëvolueerd virus zijn niet gevaarlijker dan het oorspronkelijke virus", maar besmettelijker kan een variant wel worden.

Soms is dat maar een paar procent, maar dat in aantallen wel een grote invloed hebben. Het doel van een muterend virus is immers om zich zo veel mogelijk en verspreiden. "Er is ook een Braziliaanse variant en een Nepalese variant. Je bent er nooit klaar mee."

'De poorten niet wijd open zetten'

De Vlaming maakt zich vooral zorgen over hoe makkelijk de varianten het land binnenkomen: "Het detecteren van het virus aan de grens, vertoont veel gaten." Dat er nog zo veel wordt gevlogen, gereden en gevaren wordt door alle grenzen heen, vindt Van Ranst "totaal niet verstandig".

Hij ergert zich vooral aan de uitzondering dat als je 48 uur in België verblijft, je je niet hoeft te laten testen en je ook niet in quarantaine hoeft. "Ik hou eigenlijk niet van grenzen, maar je moet met een virus dat rond gaat, de poorten niet wijd open zetten. Veel mensen zijn toch op vakantie gegaan terwijl dat ten strengste is afgeraden. Er is een groep die niet mee wil doen aan de maatregelen en die gaan bijvoorbeeld naar "Zwitserland of Dubai om daar te feesten".

De vakantiegangers komen dan terug met een nieuwe variant." Het is "perfect voorspelbaar" wat de gevolgen zijn, dus zou het een optie zijn voor Van Ranst om de grenzen dicht te doen. "Soms het noodzakelijk om onpopulaire maatregelen te nemen", aldus Van Ranst.

Marc van Ranst adviseert: avondklok in Nederland én grenzen dicht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie