Binnenland
BNNVARA

Halfnaakte roofslak voor het eerst gezien in Nederland

foto: Eyserbeek dal - fotograaf flyingbatfoto: Eyserbeek dal - fotograaf flyingbat
  1. Nieuwschevron right
  2. Halfnaakte roofslak voor het eerst gezien in Nederland

Nederland heeft er een nieuwe bijzondere slakkensoort bij. De semi-naaktslak heeft nog wel een huisje, maar dat is zo klein dat de slak er zelf niet in past. De blauwgrijze soort werd ontdekt in het zuiden van Limburg. Ecoloog David Tempelman kwam hem bij toeval tegen en vertelt er over in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

© David Tempelman, Stichting ANEMOON

Mysterieuze verplaatsing

Het gaat om de soort Daudebardia rufa, een deels onderaards levende roofslak. Hij is bekend uit berggebieden in een deel van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en uit andere landen verder oostwaarts in Midden-Europa. Eigenlijk werd de soort niet in Zuid-Limburg verwacht. De dichtst bij Nederland gelegen vindplaats ligt bij Aken, hemelsbreed hooguit 25 kilometer verwijderd van de Limburgse vindplaats het Eyserbeek dal.

Hoe die uiteindelijk in Limburg is terechtgekomen, is nog onduidelijk. Het zou kunnen dat bij de aanleg van een talud voor het natuurstenen zijn gebruikt die uit het buitenland zijn aangevoerd. Slakken of eieren zouden met de daarmee aangevoerde grond meegekomen kunnen zijn.

Naakslak met een mutsje

Het ziet er een beetje gek uit, zo'n klein huisje. Het is waarschijnlijk een overblijfsel van wat ooit een echt huisje was, ter bescherming tegen vogels en droogte. Nu lijkt het er op dat de soort overgaat op een andere strategie: die van de naaktslak.

Het kost minder energie om een huis te maken, en een dikke slijmlaag biedt ook bescherming. Tot die tijd kruipt deze soort nog rond met een soort mutsje. Vandaar is het voorstel voor de nieuwe naam 'Roodbruine mutsnaaktslak'.

halfnaaktslak

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie