'Zorg voor een IC-light om IC-capaciteit uit te breiden'
- Nieuws
- 'Zorg voor een IC-light om IC-capaciteit uit te breiden'
Om de capaciteit op intensive-careafdelingen op relatief korte termijn uit te breiden, moeten ziekenhuizen een intensive care-light oprichten. Daarvoor pleit longarts-intensivist Leo Heunks in Dit is de Dag. Op die manier kunnen meer patiënten een plek op de IC krijgen en kunnen naast de coronazorg ook gewone operaties doorgaan.
Alle patiënten die in Nederland beademd worden, liggen per definitie op een IC-afdeling. Volgens Heunks is dat in andere landen niet gebruikelijk en zou het goed zijn om revaliderende patiënten eerder van de IC af te halen. Volgens hem is de dat niet alleen voordelig voor de IC-capaciteit, maar óók voor de patiënt: “Het kan zomaar zijn dat de zorg voor een patiënt daar beter is dan op een echte IC.”
Luister nu: Hoe kunnen we de IC-capaciteit uitbreiden?
Heunks ziet dan ook drie goede redenen om zo’n revalidatie-IC op te richten. Patiënten die herstellende zijn kunnen op maat worden geholpen met hun revalidatie, door niet alleen verpleegkundigen maar ook bijvoorbeeld logopedisten of fysiotherapeuten in te zetten. Daarnaast kan het IC-personeel zich richten op waar ze goed in zijn, namelijk zorgen voor mensen in kritieke toestand. Bovendien verwacht Heunks dat zorg goedkoper wordt als patiënten verzorgd worden op een herstel-IC: ''Op een reguliere IC heeft iedere patiënt zijn eigen verpleegkundige, maar in de chronische fase is dat minder nodig en kan één verpleegkundige meerdere patiënten verzorgen.''
Post Anesthesist Care Unit
Frank Wille is vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie en praat ook mee in Dit is de Dag. Waar Heunks zich richt op het bevorderen van de uitstroom van IC’s, wil Wille de instroom beperken. Daarom pleit hij voor het opzetten van een Post Anesthesist Care Unit (PAKU) waar patiënten die herstellen van een operatie terechtkunnen als zij niet de meest intensieve vorm van zorg nodig hebben. Volgens Wille is 46 procent van de patiënten op de IC hertellende van een operatie en kan 35 procent van de IC-patiënten terecht op een PAKU.
Omdat er op een PAKU minder intensieve zorg nodig is, kan de IC-capaciteit vergroot worden. Volgens Wille kan één verpleegkundige op een PAKU wel drie tot vier patiënten verzorgen. Bovendien is de aanpassing eenvoudig in te voeren volgens Wille: ''Eigenlijk is de PAKU er al in de vorm van een verkoeverruimte. Alleen zijn die ruimtes open van ‘s ochtends acht tot ’s avonds tien uur en bij een PAKU is dat 24 uur per dag.'' Met kleine aanpassingen moet zo’n PAKU te realiseren zijn, stelt Wille. Zo kan de zorg doelmatiger worden ingezet.
Er zijn in Nederland al twintig ziekenhuizen die met een PAKU werken, maar volgens Wille moeten die dat zelf bekostigen. Dat komt doordat er nog geen verzekeringstarief is vastgesteld voor patiënten die op een PAKU liggen. ''De ambtelijke en politieke molens draaien traag en het duurt lang voor zo’n tarief is vastgesteld.'' Aankomende dinsdag vergadert de Tweede Kamer over de uitbreiding van de IC-capaciteit.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.