Binnenland
MAX

Podcast pakt misverstanden over tbs aan: 'Ex-gedetineerden recidiveren 4 keer sneller dan ex-tbs'ers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast pakt misverstanden over tbs aan: 'Ex-gedetineerden recidiveren 4 keer sneller dan ex-tbs'ers'

In de maatschappij leven er veel misverstanden over terbeschikkingstelling (tbs). De strafrechtadvocaten Job Knoester en Christian Kwint lanceren daarom de podcast Knoester & Kwint, waarin ze de ins en outs van tbs belichten. In Villa VdB vertelt Job Knoester over de podcast én over de misverstanden die er nog bestaan rondom tbs.

Video niet beschikbaar

Toename tbs-stellingen

Het aantal tbs-stellingen neemt de laatste jaren toe. Dit komt deels doordat rechters na de moord op Anne Faber vaker onderzoeken naar stoornissen bij verdachten bevelen. Tegelijkertijd kampen we met krapte in de tbs-klinieken. "Er zijn personeelsproblemen, capaciteitsproblemen. Er komen ieder jaar meer tbs'ers bij", aldus Knoester.

De realiteit achter tbs-muren

De podcast pakt de misvattingen rond tbs aan. "Mensen denken dat tbs'ers de hele dag op hun bed liggen. Maar er wordt hard gewerkt aan re-integratie in de samenleving", zo benadrukt Knoester. Tbs-patiënten volgen therapieën, leren omgaan met anderen, werken en sporten. "Het doel is om ze stapsgewijs terug te brengen naar de samenleving."

Iedereen heeft een mening over tbs, hoewel de kennis bij veel mensen ontbreekt. "Mensen zeggen vaak dat ze liever naast een ex-gedetineerde wonen dan naast een ex-tbs'er. Maar dat is vaak een foute inschatting." Ex-gedetineerden recidiveren vier keer vaker dan ex-tbs'ers. "Dit soort misverstanden willen we met onze podcast rechtzetten."

Gasten en onderwerpen

Naast ervaringsdeskundigen als Barry, schuiven ook professionals aan in de podcast. Zo komen een officier van justitie, een kliniekdirecteur, een psychiater en een Amerikaanse expert op het gebied van tbs aan bod. Ook hoopt men demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz te gast te krijgen.

Belang van meer informatie

De initiatiefnemers van Knoester & Kwint hopen met hun podcast meer inzicht te geven in tbs. "We willen dat de samenleving meer weet", aldus Knoester. "Tbs is een complexe maatregel met zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk dat we hierover een open en eerlijke discussie voeren."

De podcast is te beluisteren op alle bekende podcastplatformen.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie