Terugblik op twee jaar corona: 'Door corona moest ik rouwen'
- Nieuws
- Terugblik op twee jaar corona: 'Door corona moest ik rouwen'
Nederland gaat weer open. Vanaf 25 februari vervallen praktisch alle maatregelen en daarom blikken we in Spraakmakers met luisteraars terug op twee jaar pandemie. "Door corona moest ik rouwen, ik had geen afleiding."
Video niet beschikbaar
Afscheid tijdens corona
Terwijl de eerste coronapatiënt in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis werd opgenomen, brak voor de dochter van luisteraar Lydia de laatste levensfase aan. Het afscheid en de rouwperiode bevonden zich middenin de pandemie.
"We mochten geen mensen meer uitnodigen, maar door corona hoefde ik niet te beslissen wie er nog afscheid mocht komen nemen", vertelt ze over die tijd. Het positieve was dat er geen afleiding was en dat al haar kinderen in de gelegenheid waren om afscheid te nemen. "Het was onze bubbel."
Het had niet mooier kunnen zijn
De uitvaart kon in coronatijd ook niet doorgaan zoals normaal, maar ook daar heeft de familie van Lydia iets positiefs uit gehaald. "We hebben besloten haar als gezin te cremeren en later een muzikale herdenking te organiseren." Op de dag van de uitvaart vormde familie, vrienden en kennissen met 250 man een afscheidshaag langs de route met witte ballonnen. "Het had niet mooier kunnen zijn."
Rouw
Door de stilte van de lockdowns kon Lydia niet ontsnappen aan het verdriet en de rouw. Ook dat ziet ze als iets positiefs. "Ik moest er doorheen, ik kon er niet omheen." Het verlies blijft, maar inmiddels is er ook weer hoop. "Ik ben oma geworden, dat is wel een lichtpuntje."
Baby's in de pandemie
Mireille Zijderveld-Jonkman is kraamverzorgende en beleefde twee bijzondere jaren. Vooral in het begin, toen de angst en onzekerheid over corona het grootste was. "In het begin van de coronaperiode had je, wanneer je als kraamverzorgende bij iemand binnenstapte, het gevoel dat je in een gevaarlijke situatie kwam. Voor jezelf, maar óók voor de mensen waar je bij kwam."
In de loop van de tijd zakte de angst, maar het werken met een mondkapje op wende nooit. "Het contact met mensen is echt heel anders dan zonder", aldus Zijderveld. Ook denkt ze terug aan de verdrietige momenten waar de grootouders hun nieuwe kleinkind alleen door het raam mochten zien. "Dat contact moeten missen, dat is echt schrijnend."
Kleuters voor de computer
Online lesgeven, halve klassen en noodopvang. Het onderwijs heeft flinke klappen gehad de afgelopen tijd. Kleuterjuf Maaike Blom geeft les in Delft, maar deed dit noodgedwongen vaak online. Hoe gaat, online lesgeven aan kleuters? "Nou, gaat eigenlijk niet", zegt ze. "We hebben dat ook zo weinig mogelijk gedaan."
Blom belde een aantal keer per week met haar klas "zodat ze je gezicht niet vergeten". Voor de kinderen van ouders met cruciale beroepen en kwetsbare kinderen, bleef de klas wel open. "Maar dat was ook raar. Alle klassen zaten door elkaar en je geeft eigenlijk maar half les."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!