Van geluidsoverlast tot slechte communicatie: hoe ontstaan burenruzies?
- Nieuws
- Van geluidsoverlast tot slechte communicatie: hoe ontstaan burenruzies?
Een dode en twee zwaargewonden: dat was het resultaat van een burenruzie in Dronten. Zo erg loopt het zeker niet vaak uit de hand, maar het aantal ruzies tussen buren is wel gegroeid. Vaak is er bemiddeling nodig, weet directeur Claudia Helsloot van BeterBuren. Ze vertelt erover bij EenVandaag, terwijl jurist Stijn Bouwmeister schetst wat de cijfers zijn.
Video niet beschikbaar
Geluidsoverlast door een verbouwing, lawaaierige kinderen of airco's, bomen op erfgrenzen, stofzuigen om 3 uur 's nachts of zonnepanelen die zorgen voor een verblindende schittering. Jurist Stijn Bouwmeister, van Stichting Achmea Rechtsbijstand, somt zo een handje vol oorzaken van burenruzies op.
Geen duidelijke communicatie
De ruzies die Bouwmeister dagelijks tegenkomt zijn een stuk kleiner dan die in Dronten, en eindigen gelukkig ook anders. Maar, hij ziet ze wel toenemen.
De stichting publiceert jaarlijks het aantal juridische hulpvragen dat ze krijgen. In de eerste helft van 2024 kregen ze 2.094 vragen om bijstand in burenzaken. Een stijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar.
Wanneer buurtbewoners bijvoorbeeld gaan verbouwen, communiceren ze daar niet altijd duidelijk over. "Wat we vaak krijgen is het verwijt: 'Mijn buurman heeft mij niet ingelicht, of hij heeft niet overlegd over een bouwwerk dat in de tuin wordt geplaatst.' Daar zit vaak een groot deel van de frustratie in."
Elkaar leren kennen
De emoties kunnen hoog oplopen, ziet ook directeur Claudia Helsloot van BeterBuren, een stichting die bemiddelt tussen buren. "Soms vinden mensen het gewoon heel spannend om überhaupt naar iemand toe te gaan met een klacht. Je moet ook over de vaardigheden beschikken om je klacht onder woorden te brengen."
"Vaak kennen buren elkaar helemaal niet", gaat ze verder. "Daar zijn we al mee bezig in de preventie: leer elkaar kennen als buurt. Het scheelt al heel veel als je in ieder geval even een handje hebt geschud of je ooit eens voor hebt gesteld, en een beetje weet: wie is mijn buurman of buurvrouw?"
Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.