De zwarte honingbij moet terug in ons land
- Nieuws
- De zwarte honingbij moet terug in ons land
In Nederland bestaat het overgrote deel van de honingbijen uit geteelde bijen die oorspronkelijk thuishoren in Zuid en Oost-Europa. Dit in tegenstelling tot de zwarte bij, die steeds na ijstijden weer wist terug te keren in West-Europa. Sinds ruim 6 duizend jaar leven de zwarte honingbijen onafgebroken in Nederland met hun nesten in holle bomen. Ze zijn aangepast aan de lokale flora en aan het samenleven met de andere soorten bestuivers. Imkers dachten dat de zwarte bij onderdeed aan de exotische ondersoorten en begonnen deze honingbijen te houden. Bioloog Jacques van Alphen, verbonden aan Naturalis, zegt van niet in Vroege Vogels.
Honingbijen in het wild hebben in geschikte habitats een dichtheid van 1 tot 2 volken per vierkante kilometer. Een groot deel van Nederland bestaat uit akkers die weinig geschikt zijn als honingbijen habitat. Nederland telt meer dan 8000 hobby-imkers en een klein aantal beroepsimkers. Daardoor is plaatselijk de dichtheid aan bijenvolken veel te hoog. Zo telt Amsterdam binnen de grachten al meer dan 700 bijenvolken.
Bedreiging
Jacques van Alphen: "De exotische gehouden honingbijen hebben langere tongen dan de inheemse zwarte bij. Daarom concurreren ze meer met bepaalde soorten hommels. De exotische honingbijen hebben door veredeling en de manier waarop ze gekweekt worden minder erfelijke variatie. Ze hebben vooral schaarse erfelijke varianten van genen verloren die nodig zijn voor weerstand tegen nieuwe ziekten en plagen. Daardoor zijn ze zeer bevattelijk voor onder andere de Aziatische Varroamijt. Dit in tegenstelling tot wilde honingbijenpopulaties die in 5 -10 jaar resistentie tegen deze kwalen hebben gekregen door natuurlijke selectie."
Oplossing
Het boek draagt de oplossing aan: imkers zouden inheemse zwarte honingbijen moeten gaan houden. Dat alleen exotische en gekruiste bijenrassen hoogproductief kunnen zijn is een misvatting. Door daarvoor inheemse wilde bijenlijnen te selecteren, kunnen we in één klap zowel onze zwarte honingbij redden als de decennialange problemen van imkers verhelpen, aldus de aan Jacques van Alphen.
Video niet beschikbaar
Honingbijen
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.