Binnenland
BNNVARA

Daling vaccinatiebereidheid is gevaarlijk: hoe nemen we angst voor vaccin weg?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Daling vaccinatiebereidheid is gevaarlijk: hoe nemen we angst voor vaccin weg?

"We zien een daling van de vaccinatiebereidheid en dat is gevaarlijk", zegt Lars Tummers, hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht, in De Nieuws BV. De vraag is: kunnen we die bereidheid weer omhoog krijgen?

Video niet beschikbaar

De kans op hersentrombose door vaccinatie met Astra Zeneca is één op de miljoen, terwijl de kans op een dodelijk auto-ongeluk één op de 10 duizend is. Dat scheelt een behoorlijk aantal nullen. Toch stappen we zorgeloos in de auto en groeit de angst voor het vaccin. "Mensen kunnen kansen niet meer zo goed inschatten", zegt Tummers. "Mensen denken, een kans op een kans. En uiteindelijk gaan ze daardoor zich minder vaak laten vaccineren."

Daling vaccinatiebereidheid gevaarlijk

Die daling van de vaccinatiebereidheid is gevaarlijk volgens Tummers. "Volgens mij moeten we deze mensen serieus nemen, maar ook uitleggen dat een kans van één op honderdduizend of één op een miljoen heel klein is."

Zo is het volgens Tummers essentieel dat de kans dat je overlijdt aan corona, ten opzichte van de kans dat iemand overlijdt door een vaccin, duidelijk wordt uitgelegd. "Ben je boven de 55, heb je overgewicht, dan is de kans dat je overlijdt aan corona veel groter. Dat gesprek moeten wij heel goed voeren", aldus de hoogleraar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vaccinatiebereidheid verbeteren door 'nudges'

Een manier om de vaccinatiebereidheid weer op te schroeven is door uit te leggen dat artsen, waaronder longartsen, vertrouwen hebben in het vaccin, zegt Tummers. "En, mensen zijn sociale dieren. Dus als jij het neemt, en je vrienden nemen het, en je collega's ook, dan ga je ook denken, 'dan neem ik het ook maar'." Dit heten 'sociale norm-nudges', duwtjes in een bepaalde richting, en zo kunnen mensen beïnvloed worden om - in dit geval het vaccin - te nemen.

Bovendien zou de bereidheid beter worden als het vaccinatieproces gemakkelijker wordt gemaakt. "Nu is het een briefproces, maar bijvoorbeeld in Denemarken zie je dat mensen een app hebben", volgens Tummers is dat een stuk gebruiksvriendelijker. Ook door het proces persoonlijk te maken, door middel van een vaccinatie-uitnodiging van de huisarts bijvoorbeeld, kan de bereidheid groeien.

Angst voor vaccinatie, hoe neem je die weg?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie