Messenverbod: 'duidelijk signaal naar jongeren dat we geen messen willen'
- Nieuws
- Messenverbod: 'duidelijk signaal naar jongeren dat we geen messen willen'
Steeds meer burgemeesters pleiten voor een landelijk messenverbod voor minderjarigen. Puberexpert Marina van der Wal ziet dat er een soort "wapenwedloop" gaande is onder jongeren en denkt dat een landelijk verbod "een duidelijk signaal afgeeft dat wij jongeren niet met messen willen zien."
Fake veiligheid
Jongeren zullen volgens de puberexpert bij deze wet niet meteen in paniek raken dat ze hun messen moeten inleveren. Het moet volgens haar wel een halt toeroepen aan het de trend dat steeds meer jongeren een mes bij zich dragen.
"Je ziet dat steeds meer jongeren een mes bij zich dragen vanwege het feit dat een ander dat ook doet. Dat is een soort van fake veiligheid."
Afgelopen weekeinde deden zich opnieuw ernstige steekincidenten voor. Omdat het probleem groter is dan alleen lokaal, moet er volgens de burgemeesters landelijke aandacht en actie tegen jeugdgeweld komen.
Preventief fouilleren
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland had eerder ook te maken met twee steekincidenten in zijn gemeente. Hij is vóór een landelijk messenverbod, maar om sneller te kunnen reageren is hij op dit moment bezig om een verbod in de algemene plaatselijke vordering (APV) te verankeren.
Als burgemeester heeft hij een veiligheidsrisicogebied aangewezen, waarin het OM de politie de gelegenheid geeft om preventief te fouilleren.
Brede maatschappelijke discussie
Er moet meer gedaan worden dan alleen een verbod op mes- en steekwapens, denkt Rijpstra. Hij en Van der wal pleiten naast een landelijk verbod voor een bredere maatschappelijke discussie die zowel thuis, op scholen en in de Tweede Kamer moet plaatsvinden.
Scholen
Scholen moeten daarbij extra gesteund worden door de gemeente, denkt Rijpstra. "Als er een melding van scholen komt, moet er direct gehandeld worden", aldus de burgemeester. "Ook moet er gekeken worden wat er wel en niet in de schoolkluisjes mag liggen en in hoeverre scholen bevoegd zijn om deze te doorzoeken."
In het verlengde daarvan is het volgens hem ook goed om het gesprek met jongeren aan te gaan over de beelden die ze zien op YouTube en de muziek waarin (messen) geweld verheerlijk wordt.