Binnenland
PowNed

Nieuw fenomeen: singles dupe van beleggingsfraude via datingapps

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw fenomeen: singles dupe van beleggingsfraude via datingapps

De Fraudehelpdesk waarschuwt in aanloop naar Valentijnsdag voor oplichters die actief zijn op dating-apps en social media. Een nieuw fenomeen: oplichters verleiden hun zogenaamde nieuwe liefde om niet-bestaande beleggingsproducten te kopen.

Video niet beschikbaar

Uit cijfers die zijn ingezien door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau (Omroep WNL) blijkt dat maar liefst 16 procent van de datingfraude-slachtoffers in 2022 de dupe is geworden van beleggingsfraude. Die combinatie is nieuw, dus er zijn door de Fraudehelpdesk in de afgelopen jaren geen cijfers over bijgehouden.

Vrouwen van middelbare leeftijd vaak slachtoffer

Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk vertelt aan Het Misdaadbureau dat zowel mannen als vrouwen ten prooi vallen aan deze oplichters, maar dat het in veel gevallen gaat om vrouwen van middelbare leeftijd die gescheiden of weduwe zijn. De oplichters gaan geraffineerd te werk. ''Ze bouwen heel langzaam een band op met het slachtoffer. Eerst wordt het vertrouwen gewonnen', vertelt Kolthof. 'Als ze merken dat het slachtoffer twijfelt, stuurt hij bijvoorbeeld een bos bloemen. De oplichter doet zich voor als iemand die succesvol is in beleggen of zelf een bedrijf heeft. Hij toont bankrekeningen waar miljoenen op staan of laat slachtoffers zelfs inloggen op een nagemaakte website van een bank. Gedupeerden worden voor duizenden of tienduizenden euro’s opgelicht.''

Ruim 4,3 miljoen schade door datingfraude

Het totaal aantal meldingen over datingfraude is afgenomen. In 2021 kwamen er nog 567 meldingen binnen, in 2022 daalde dat aantal naar 454. De schade bij datingfraude bedroeg in totaal ruim 4,3 miljoen euro in het afgelopen jaar. Datingfraude onderscheidt zich volgens de Fraudehelpdesk van andere vormen van oplichting, omdat de slachtoffers maanden- of zelfs jarenlang dachten een vertrouwensrelatie met de dader te hebben. De emotionele schade is enorm.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie