Binnenland
KRO-NCRV

Burgers worden overvraagd: zo lossen we het op

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgers worden overvraagd: zo lossen we het op

De overheid vraagt té veel van burgers, concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). "Het ministerie van Sociale Zaken roept in een campagne op om meer uren te werken. Aan de andere kant zegt het ministerie van Volksgezondheid dat je meer mantelzorg moet verlenen. Dat telt voor sommige mensen op tot iets wat niet meer te doen is", zegt de directeur van het SCP Karen van Oudenhoven. Uit Stand.nl in Spraakmakers bleek ook dat veel mensen overvraagd worden, maar er kwamen ook veel oplossingen.

Video niet beschikbaar

Esther Hendriks van Mantelzorg NL vertelt dat ze wel 5000 telefoontjes per jaar krijgen van mensen die eigenlijk heel weinig vragen, zoals een beetje hulp bij de huishouding. Maar volgens Hendriks wordt het deze groep bijna onmogelijk gemaakt dat te krijgen. Daarnaast stoort Hendriks zich er aan dat de overheid twee verschillende boodschappen afgeeft. Dat moet en kan anders, vindt ze

Oplossingen vanuit overheid

"We kunnen aan de overheid vragen niet op elkaar haaksstaande opdrachten aan ons te geven." Daarnaast ligt, volgens Hendriks, bij de overheid een ander deel van de oplossing. Namelijk het verminderen van de regeldruk. "Dat is wel iets waar vanuit Den Haag wat aan gedaan kan worden." Lokale gemeenten zouden volgens Hendriks kunnen helpen door betere zorg te leveren in de vorm van bijvoorbeeld logeerzorg. En werkgevers zouden meer flexibiliteit kunnen bieden.

In gesprek

Daarnaast zouden mensen ook eerder en beter met elkaar in gesprek kunnen gaan. "Ze kunnen praten over: als ik ouder ben en ik heb zorg nodig: hoe gaan we dat regelen en wat verwacht ik eigenlijk? Zo kunnen we onszelf een beetje voorbereiden."

Druk van buiten

Volgens sociaal psychloog Arie Dijkstra, kan het handig zijn om ons collectieve verwachtingspatroon bij te stellen. "Wanneer mensen zeggen: we moeten de problemen van de overheid oplossen" voelt dat volgens hem niet fijn. Men is dan iets aan het doen wat ze niet willen doen en daardoor voelen mensen druk, zegt Dijkstra.

Verandering in gedrag belonen

"Als de overheid het goed aan wil pakken, moet de verandering in het gedrag beloond worden", zegt hij. Stapsgewijs zouden veranderingen volgens hem moeten worden doorgevoerd.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie