Baas in eigen bordeel: te mooi om waar te zijn?
- Nieuws
- Baas in eigen bordeel: te mooi om waar te zijn?
Ruim een jaar geleden dook de wereldpers op het Amsterdamse initiatief My Red Light. Het eerste bordeel waar sekswerkers de touwtjes zelf in handen hebben dreigt nu te worden gesloten. Bij De Nieuws BV spraken Willemijn Veenhoven en Patrick Lodiers met Justine Le Clercq, bestuursvoorzitter van My Red Light en met Zeeger Ernsting, raadslid voor GroenLinks in Amsterdam.
Video niet beschikbaar
Weg van de Criminaliteit
My Red Light, een bordeel voor en door sekswerkers, opende vorig jaar haar deuren en schuift zoveel mogelijk taken door naar de prostituees zelf. Achter de ramen, in de administratie én in het bestuur werken mensen die de industrie van binnenuit kennen. Het doel van dit bordeel was het bieden van een veilige en zelfstandige werkomgeving voor de sekswerkers. "Prostituees moeten als normale ZZP-ers kunnen werken en als zodanig worden behandeld", aldus Le Clercq. Alleen op deze manier is het volgens haar mogelijk voor de sekswerkers om het illegale circuit te ontwijken. "Je wilt gewoon een pinpas kunnen aanvragen en een huurcontract kunnen afsluiten."
Gemeentebordeel
Met name oud-burgemeester Van der Laan zette zich actief in voor My Red Light. "Eberhard stak zijn hart en ziel in het project en taboeonderwerpen hebben voortrekkers nodig." Mede dankzij de oud-burgemeester ging ook het bedrijfsleven achter het initiatief staan. Zo werd door zijn inzet financiële steun gevonden voor het project. Hoewel de gemeente het initiatief steunde heeft My Red Light er geen subsidie voor gekregen.
Prostituees moeten als normale ZZP-ers kunnen werken en als zodanig worden behandeld
Exploitatie
Het bordeel wilde haar kamers kunnen verhuren aan zelfstandige prostituees om ze zo buiten het illegale, vaak criminele circuit te houden. Dat bleek echter verboden te zijn. "De gemeente Amsterdam ziet je dan als een prostitutiehotel en dat is verboden", stelt Le Clercq. Daarnaast is de screening voor het (kantoor)personeel van My Red Light zo streng dat het moeilijk is om geschikte mensen te vinden. "Een van onze dames was ooit slachtoffer van een mishandeling en had daardoor een aantekening in haar politiedossier, zij kon dus niet worden aangenomen."
Experiment of bordeel?
Het bordeel werd opgericht als experiment en als alternatief voor de 'gewone' bordelen. Op deze manier werd geprobeerd uit te vinden welke regels omtrent de prostitutie in Amsterdam overbodig waren. Tot onvrede van Le Clercq is er vanuit de gemeente nog maar weinig zichtbaar van de experimentele rol van My Red Light: "De gemeente zegt letterlijk dat ze het als een gewoon bordeel behandelen."
GroenLinks raadslid Zeeger Ernsting is daar kritisch over. "Als dat het geval is hadden ze niet opgericht hoeven worden." Het raadslid deelt de zorgen van Le Clercq. Hij is van plan om vragen te stellen in de gemeenteraad over dit onderwerp.