Verandert het inleveren van messen iets aan het onderliggende geweldsprobleem?
- Nieuws
- Verandert het inleveren van messen iets aan het onderliggende geweldsprobleem?
Jongeren kunnen medio oktober in ruim 200 gemeenten hun mes of steekwapen anoniem inleveren. Als ze hun mes in een container bij het plaatselijke politiebureau stoppen, hoeven ze niet te vrezen voor een straf. Gaat dit ook werken? Verandert het inleveren van wapens ook iets aan de onderliggende oorzaken van het geweld? In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met advocaat Vito Shukrula.
Video niet beschikbaar
Mediation
Het ministerie van Justitie en Veiligheid houdt van 11 tot 17 oktober met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten een landelijke inzamelactie. Er bestaan al lokale wapeninzamelingsacties. De landelijke inzamelactie is een van de pogingen om het messenbezit onder jongeren terug te dringen. In 2020 bleek dat het aantal steekincidenten waarbij jongeren waren betrokken landelijk sterk was gestegen, in Rotterdam was het aantal verdubbeld.
Enerzijds is het goed dat de overheid zo'n campagne start, zegt Shukrula. "Anderzijds moeten we kijken naar wat nou eigenlijk de doelgroep van de overheid is. Dat zijn jongens die zich bezig houden met drillrap. Ik heb niet het idee dat die jongens straks in de rij gaan staan voor het politiebureau om hun arsenaal aan wapens in te leveren." Shukrula ziet wel andere mogelijkheden om dit probleem op te lossen. "Ik heb nu een zaak en daarin heeft het OM voorgesteld om een mediationtraject te doen. Dan zet je de groepen aan tafel, mag je erbij zitten als advocaat om te praten. Zodat ze niet met raps elkaar over en weer bedreigen, maar weer met elkaar praten. Ik zie daar wel iets in."
Mes onder matras
Een belangrijke rol bij het oplossen van dit probleem is ook weggelegd voor de ouders, denkt hij: "Die kinderen hebben vaak de messen letterlijk onder hun matras liggen. Soms zelfs een hele collectie. Die bestellen ze via AliExpress, er is geen controle op. Ik denk dat de politie ook eens bij die ouders moet aankloppen en moet vragen: weet u wel waar uw zoon mee bezig is? Die ouders schrikken daar vaak van, die zien helemaal niet dat hun zoon dat soort dingen doet. Er is een soort parallelle straatcultuur ontstaan, waardoor ouders dit niet doorhebben. Wat mij betreft mag daar ook een campagne voor komen."
Het kabinet heeft met allerlei partijen een actieplan opgesteld en hoopt ook met de inzamelingsactie, Drop je knife genaamd, jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico's van wapenbezit en het gebruik ervan. De politie is ook extra preventief gaan fouilleren en daarnaast vormen kluisjescontroles en voorlichtingslessen op scholen een middel om het aantal steekincidenten omlaag te krijgen.
Verandert het inleveren van wapens iets aan het onderliggende geweldsprobleem?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.