'Lerarentekort niet probleem van het onderwijs, maar van de hele maatschappij'
- Nieuws
- 'Lerarentekort niet probleem van het onderwijs, maar van de hele maatschappij'
Het nieuwe schooljaar is gestart met een tekort aan 9.100 leraren. Spraakmakers gaat op zoek naar mensen met creatieve oplossingen voor dit tekort: van zij-instromers tot mensen die hun oude pabo-diploma afstoffen. En: verslaggever Marielle Beers gaat zelf ook voor de klas staan.
Video niet beschikbaar
"Ik denk dat het niet het probleem is dat er geen leraren bijkomen. Ik denk dat het probleem is dat we de leraren niet behouden, want feitelijk zijn er voldoende leraren. Er is geen lerarentekort, maar we doen de leraren tekort."
Gemis
Aan het woord is Jan-Willem Duim, leraar en webdesiger. Hij nodigt Spraakmakers uit op school, waar hij net bezig is met een rekenles aan groep 8. De breuken staan op het programma vandaag. Duim richtte het nonprofitplatform Flex Leerkracht op, waarbij zijn passies voor onderwijs en IT samenkwamen. "Het is een platform voor mensen die het onderwijs uit zijn gegaan, maar wel bevoegd zijn."
Wat zijn dat dan voor mensen? "Het zijn leraren die op een een of andere reden het onderwijs hebben verlaten, vaak uit ontevredenheid. Niet zozeer alleen vanwege het salaris en de werkdruk. Vaak is dat het niet eens de reden van uitstroom, maar vaak gaat het om een gemis van autonomie."
Niet ziek
Hij dacht vijf jaar geleden: laat ik een platform maken waarop deze mensen en schoolleiders elkaar kunnen ontmoeten. Het doel? Dat deze oud-leerkrachten het onderwijs kunnen dienen op een manier die bij hen past.
En zo doet hij dat ook. Duim staat hier elke dinsdag voor de klas. "Ik weet niet van tevoren wat de school nodig heeft op die dag. Dus nu ben ik meester in groep 8." De leerkracht daar is niet ziek, vertelt hij, maar is nu stagiaires aan het begeleiden.
Kunst en vliegwerk
De vaste meester in dit geval is Freek de Vries. Hij is maar wat blij met Duim. "Daardoor heb ik de tijd om dit soort dingen ook te kunnen doen." Dat scheelt, zegt hij, allemaal "kunst en vliegwerk."
Begeleiding is erg belangrijk, vindt De Vries. "Helemaal bij de start. Volgens mij stopt iets van de tachtig procent van de starters al na het eerste jaar. En we willen die mensen eigenlijk het liefst gewoon binnen het onderwijs houden."
Luister ook naar de andere afleveringen uit deze reportageserie:
DEEL II Meester Bert Groothedde vertelt waarom hij zijn pabo-diploma afstofte
DEEL III Anita Franklin speelde de rol van leraar Nederlands in de serie Brugklas. Nu is ze écht leraar.
DEEL IV We steken ons licht op bij Toon Rekkers, 30 jaar werkzaam in het onderwijs
DEEL V: Verslaggever Marielle staat zelf voor groep 8 van basisschool de Zeven Zeeën in Amsterdam
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.