Binnenland
BNNVARA

De Nederlandse kust ligt vol met mosdiertjes

foto: Rob Buiter - Vroege Vogelsfoto: Rob Buiter - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De Nederlandse kust ligt vol met mosdiertjes

Geen wier, geen alg, geen mos, maar mosdiertjes; de Nederlandse kust ligt er op het moment vol mee. De hoeveelheid mosdiertjes die jaarlijks aanspoelt, lijkt toe te nemen. Vroege Vogels is op het strand van Katwijk en staat samen met Arie Twigt, medewerker van stichting Anemoon, tot de enkels in de mosdiertjes. "Afgelopen jaren is het al meerdere keren gebeurd dat het helemaal vol ligt, maar zo erg als dit heb ik het nog niet gezien."

Koloniedier

Pakketten van bruine mosachtige plukjes, zo kun je de aangespoelde mosdiertjes treffen op het strand. Een zo'n plukje bestaat uit een heleboel individuele diertjes. Een individueel mosdiertje is maar een fractie van een millimeter groot, en vormt met samen met vele andere mosdiertjes kolonies door tegen elkaar aan te groeien. Mosdiertjes zijn zogeheten 'filterfeeders'. Ze hebben kleine armpjes om plankton en kleine organische deeltjes uit het water te filteren.

Slecht afbreekbaar

Doordat mosdiertjes een kalkskelet hebben, breken ze slechter af dan plantaardig materiaal als algen en wieren. "Het kan maanden blijven liggen", vertelt Twigt. Tijdens stormen in de winter komen nog wel eens oude, halfvergane lagen met mosdiertjes tevoorschijn. Juist die oude mosdiertjes kunnen behoorlijk stinken. Vaak worden daarom ook de dikke pakketten van mosdiertjes met behulp van tractoren verwijderd van het strand.

Toenemend aantal

De afgelopen jaren zien we steeds vaker dikke lagen met mosdiertjes langs het strand. De reden? Twigt: "Het zou te maken kunnen hebben met dat er wellicht meer algenbloei is, meer voedsel in het water waardoor deze beestjes zich nu enorm kunnen vermeerderen." Alhoewel hij zelf geen conclusies durft te trekken over een mogelijke link met klimaatverandering, valt het Arie op dat juist in de warme zomers van afgelopen jaren enorm veel mosdiertjes aanspoelden.

Video niet beschikbaar

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie