VN-rapporteur kritisch op politie tijdens coronaprotest: 'Dit is niet hoe een goede onderzoeker te werk gaat'
- Nieuws
- VN-rapporteur kritisch op politie tijdens coronaprotest: 'Dit is niet hoe een goede onderzoeker te werk gaat'
Nils Melzer, de speciale VN-rapporteur op gebied van marteling, is zeer kritisch over het optreden van de ME tijdens het coronaprotest op het Malieveld in Den Haag op 14 maart vorig jaar. Op Twitter spreekt hij "één van de walgelijkste voorbeelden van politiegeweld die ik heb gezien sinds George Floyd". In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek daarover met Antoine Buyse, hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit Utrecht.
Video niet beschikbaar
Hij verwees naar de zaak waarin een Amerikaanse zwarte man door een politieman in Minneapolis om het leven werd gebracht. Overigens leek hij zich niet te realiseren dat de beelden op Twitter dateren van vorig jaar maart, daar werd hij door andere Twitter-gebruikers op gewezen.
"Het is nogal ondiplomatiek taalgebruik. Zeggen dat iets marteling is, is ongeveer de ergste mensenrechtenschending waarvan je iemand kan beschuldigen", aldus Buyse.
Oordeel
"Het waren hele korte beelden van politie die iemand tegen de grond werkt op het Malieveld. Dat ging nogal met veel geweld en ziet er heftig uit. Daarvan zei deze rapporteur dat het marteling was en dat deze politieagenten en hun leidinggevenden meteen moeten worden vervolgd", zei Buyse. "Amnesty International zei in maart meteen al dat disproportioneel geweld werd gebruikt. De rechter beslist of dit terecht was of te ver ging."
Buyse: "De rapporteur heeft dat filmpje geretweet op Twitter met een oordeel, zonder goed naar de bron te kijken. Kennelijk heeft hij de neiging om snel te willen reageren. Soms is dat nodig, is actie direct noodzakelijk. Maar hij heeft vaker dit soort losse schoten gedaan. Zijn commentaar ging wel vergezeld met een oproep aan getuigen of slachtoffers in Nederland om zich bij hem te melden."
Genuanceerd
"Dit is niet hoe een goede onderzoeker te werk zou moeten gaan. Een VN-rapporteur is geheel onafhankelijk. Die kan een land achter de schermen aanspreken of openbaar. Normaal brengt die een bezoek aan het land, gaat die informatie inwinnen bij mensenrechtenorganisaties, mensen van de overheid en slachtoffers. Dan maakt die een rapport en presenteert dat aan de VN-Mensenrechtenraad. Die rapporten zijn heel genuanceerd en precies, maar wat deze rapporteur op Twitter heeft gedaan past daar helemaal niet bij", aldus Buyse.
"Hij heeft wel al aangegeven dat hij Nederland in maart gaat bezoeken en dat het thema van zijn rapport politiegeweld gaat zijn. Maar VN-rapporteurs zijn geen rechters, daarom is hun macht naming en shaming via de media om zo dingen op de agenda te zetten. Andere landen kunnen dan druk uitoefenen. Dat klinkt heel zacht en ongrijpbaar, maar leidt in de praktijk wel tot verandering in landen."