Binnenland
BNNVARA

Hebben koeien een muzikale voorkeur?

foto: Jeanet - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hebben koeien een muzikale voorkeur?

De muzikale voorstelling LOEI is speciaal gemaakt om de koeien te laten genieten, niet om ze meer melk te laten geven of rustig te laten worden. Maar houden koeien ook van muziek? En wat voor muziek is dit dan? Kunnen we met ze communiceren op deze manier? Deze vragen onderzoekt muzikant en theatermaker Flavia Faas van Questions Collective in de voorstelling LOEI. Verslaggever Jesper Buursink bezoekt de uitvoering voor Vroege Vogels en observeert de reacties van zowel de koeien als het overige publiek.

Van welke muziek houden koeien?

Communicatie tussen mens en koe

In Nederland hebben we een moeilijke relatie met de koe ontwikkeld. Het dier is onderdeel geworden van politieke strijd en zit dan vaak verscholen in zware woorden als 'piekbelaster', 'veestapel' of 'stikstofruimte'. Terwijl het nog steeds om een dier gaat. Muzikant en theatermaker Flavia Faas wil met de voorstelling LOEI de communicatie tussen koe en mens onderzoeken en misschien wel herstellen en de koe laten zien als de nieuwsgierige, leuke dieren die ze zijn.

Flavia is een doorlopend onderzoek gestart naar de communicatie met koeien middels live gecomponeerde muziek. Er is in het verleden wel eerder onderzoek gedaan naar de reactie van koeien op verschillende stijlen van muziek, maar daar lag de focus dan voor de onderzoekers of de koeien rustiger werden of meer melk produceerden. Flavia en het Questions Collective wil met dit project op zoek gaan naar de muzikale voorkeuren van koeien. Met de hulp van verschillende muzikanten en wetenschappers, zoals koeientaalkundige dr. prof. Leonie Cornips, onderzoeken ze samen met het publiek de reacties van koeien op verschillende muzikale elementen, in een poging een vorm van communicatie tussen de mens en de koeien tot stand te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spelen tussen de koeien

De voorstelling vindt plaats op een melkveehouderij. De bezoekers van de voorstelling worden voor de voorstelling wegwijs gemaakt in de 'koeientaal'. Hoe communiceren koeien? De speciaal gecomponeerde muziek wordt vervolgens voorgedragen voor een mensen en koeien publiek. De mensen proberen intussen de koeien beter te begrijpen door hun reacties te lezen. Een ode aan de koe die toch elke dag in de wei zo hard voor ons aan het werk is.

Lees meer over deze voorstelling

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie