Binnenland
MAX

Moet relatietherapie vergoed worden? 'Voorkomt vechtscheidingen, jeugdzorg en femicide'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet relatietherapie vergoed worden? 'Voorkomt vechtscheidingen, jeugdzorg en femicide'

Relatietherapeuten in Noord-Nederland doen een dringende oproep: gemeenten zouden moeten bijdragen aan de kosten van relatietherapie voor stellen die het niet kunnen betalen. "Veel mensen wachten te lang met hulp zoeken omdat de kosten een drempel vormen. Dat leidt vaak tot escalaties", zegt Pieternel Dijkstra, psycholoog en relatietherapeut. Ze vertelt erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Een sessie relatietherapie kost gemiddeld 125 euro per uur, en meestal zijn er minstens vijf sessies nodig om vooruitgang te boeken. Volgens Dijkstra is dat voor veel stellen niet haalbaar. "Ik zie regelmatig dat mensen moeten stoppen omdat ze het niet meer kunnen betalen, terwijl ze therapie enorm waardevol vinden. Dat is pijnlijk, want met tijdige hulp kun je problemen als huiselijk geweld vaak voorkomen."

Preventie werkt

Dijkstra benadrukt dat relatietherapie niet alleen helpt om conflicten tussen partners op te lossen, maar ook een grote impact kan hebben op kinderen. "Als ouders beter met elkaar leren omgaan, hebben kinderen daar direct baat bij. Er komt meer veiligheid in huis en minder stress. Zelfs als ouders uiteindelijk besluiten te scheiden, kan therapie helpen om dat op een respectvolle manier te doen. Dat voorkomt vechtscheidingen, die vaak een negatieve invloed hebben op kinderen."

In Groningen schreef Dijkstra samen met collega’s een brief aan de gemeente om aandacht te vragen voor het probleem. De gemeente reageerde pas na maanden, maar niet zonder resultaat. "Ze vroegen of we konden aantonen dat relatietherapie voorkomt dat kinderen in de jeugdhulp terechtkomen. We hebben toen een korte notitie geschreven met wetenschappelijk bewijs. Daar zijn ze nu naar aan het kijken", zegt Dijkstra.

Voorbeeld uit Zutphen

Een gemeente die al actie heeft ondernomen, is Zutphen. Daar besloot wethouder Jasper Bloem in 2023 om relatietherapie voor ouders met kinderen volledig te vergoeden. "We hebben ruimte gemaakt voor twintig trajecten per jaar, waarvan er vijftien inmiddels zijn benut", vertelt Bloem. "De therapie wordt volledig vergoed tot tien sessies. We zien een sterk verband tussen vechtscheidingen en complexe jeugdhulp. Complexe jeugdhulp loopt écht in de papieren. Door dat te voorkomen, besparen we uiteindelijk niet alleen kosten, maar bieden we kinderen ook een stabielere omgeving."

Bloem benadrukt dat de kosten niet het belangrijkste uitgangspunt zijn. "Ons beleid is erop gericht om zware jeugdhulp te voorkomen. Zelfs in gezinnen die op andere gebieden goed functioneren, kan een vechtscheiding een grote negatieve impact hebben op kinderen. Met deze aanpak proberen we dat te voorkomen."

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Hoewel Dijkstra variabele tarieven aanbiedt, vindt ze dat de verantwoordelijkheid voor haalbaarheid van de therapie niet alleen bij therapeuten kan liggen: "Dit is iets waar de overheid en samenleving een rol in moeten spelen. Iedereen verdient de kans om aan hun relatie te werken, ongeacht hun financiële situatie."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie