IKNL: 'Voer de discussie over het gebruik van dure medicatie bij uitgezaaide kanker'
- Nieuws
- IKNL: 'Voer de discussie over het gebruik van dure medicatie bij uitgezaaide kanker'
Voor patiënten met uitgezaaide kanker leveren dure kankermedicijnen meestal geen extra levensverlenging op. Het Integraal Kankercentrum Nederland(IKNL) pleit voor een discussie over hoe we om moeten gaan met deze geneesmiddelen. Medicijnen moeten nog beschikbaar blijven, maar wanneer moeten ze worden ingezet en wanneer wordt een behandelplan stopgezet?
'Voer de discussie over dure kankermedicijnen'
Video niet beschikbaar
In 2012 werd in totaal 1,1 miljard euro uitgegeven aan alle geneesmiddelen in het ziekenhuis. Een kwart van de kosten kwam van kankermedicatie. In 2021 werd er 2,6 miljard euro uitgegeven aan alle geneesmiddelen. Maar liefst tweederde van dat bedrag was voor kankermedicatie. "Het geeft weer hoe gigantisch het is en hoeveel meer patiënten erbij zijn gekomen die zorg tegen kanker nodig hebben," zegt NOS-gezondheidsredacteur Sander Zurhake in Nieuws en Co.
Levensverlenging
Het IKNL wil nu een discussie over het deel van de medicijnen dat wordt ingezet bij mensen die niet beter kunnen worden. De dure medicijnen zorgen er niet altijd voor dat mensen langer kunnen leven. "Er zijn een paar kankersoorten waar mensen wel langer blijven leven. Borstkanker, prostaatkanker en huidkanker tonen echt goede vooruitgang," zegt Zurhake. "Maar veel andere vormen van kanker, zoals maagkanker, nierkanker en alvleesklierkanker, blijven allemaal heel erg achter."
Medicatie tegen kanker wordt nu ingezet als 'one size fits all', vertelt Zurhake. "Terwijl elk mens uniek is. Het hangt heel erg af van je genetische opmaak of dat wel of niet aanslaat, daardoor zijn vaak veel van die dure behandelingen in zekere zin zinloos."
Gepersonaliseerd
Volgens Zurhake wil het IKNL nu specifieker kijken of een medicijn levensverlenging kan opleveren voor een patiënt. "Er zijn al voorbeelden dat je met onderzoek kan vaststellen of een medicijn wel of niet goed aansluit bij iemand." Maar die onderzoeken zijn er nog niet voor alle soorten kanker. "Dat is waar ze ook toe oproepen. Dat de farmaceutische industrie, maar ook wetenschappers en artsen de krachten bundelen om die kant op te gaan."
Discussie
Ook Carin Louis van de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vindt het belangrijk om hierover te discussiëren. "Het geeft heel goed weer tegen welke problematiek we aanlopen. We zijn nog steeds niet goed in staat om alle mensen met uitgezaaide kanker een betere kans op overleving te geven of in ieder geval een stukje verlenging van overleving."
Louis pleit er ook voor dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de werking van medicatie bij bepaalde kankersoorten. "We gunnen eigenlijk alle kankerpatiënten met uitgezaaide kanker de mogelijkheden op een betere behandeling. Dat moet met meer onderzoek en betere samenwerking."