Binnenland
NOS

Brits ultimatum aan Rusland over zenuwgasaanval verstreken

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brits ultimatum aan Rusland over zenuwgasaanval verstreken

Het Britse ultimatum aan Rusland over de zenuwgasaanval op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal is verstreken. Premier May had de Russen tot middernacht de tijd gegeven om opheldering te geven over de aanval, maar die is uitgebleven.

Het is onduidelijk welke gevolgen het verstrijken van het ultimatum heeft. May had Rusland gedreigd met economische en diplomatieke sancties. "Je moet dan denken om het uitzetten van Russische diplomaten, maar ze kunnen ook Russische tegoeden gaan bevriezen in Londen, een onderzoek starten naar witwaspraktijken of de uitzendlicentie van Russia Today intrekken", zegt correspondent Tim de Wit.

Video niet beschikbaar

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei gisteren alleen te willen meewerken aan het onderzoek als de Britten toegang geven tot het gebruikte zenuwgas, maar die weigeren dat. "De Russen willen graag eerst concreet bewijs zien", zegt De Wit.

Het Kremlin dreigt eventuele sancties te beantwoorden met tegenmaatregelen. "Elke strafmaatregel tegen Rusland zal worden beantwoord", aldus de Russische ambassade in Londen. Volgens Ruslandeskundige Hubert Smeets is de reactie van Rusland opvallend. "Men reageert eigenlijk heel agressief en niet superieur. Dat veronderstelt dat men toch wel bezorgd is over de escalatie van het conflict."

Kritieke toestand

De 66-jarige Skripal en zijn 33-jarige dochter werden anderhalve week geleden bewusteloos gevonden op een bankje in een park in de stad Salisbury. Ze bleken te zijn aangevallen met zenuwgas en liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis, net als de agent die hen als eerste benaderde.

Volgens May is het gebruikte gas in de jaren 70 en 80 ontwikkeld door de Sovjet-Unie en zit Rusland zeer waarschijnlijk achter de aanval. Moskou ontkent enige betrokkenheid. "Je merkt aan de toon van May hoe hoog de Britten dit opnemen. Ze reageren veel feller dan na de vergiftiging van de Russische spion Litvinenko. In feite zeggen ze dat ze niet meer over zich heen laten lopen."

De Verenigde Staten, de NAVO en de Europese Unie zeggen premier May te steunen. Ook de Nederlandse regering veroordeelt de aanval. "Volledige steun voor het Verenigd Koninkrijk in de zoektocht naar de waarheid", schreef minister Blok van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie