Binnenland
NOS

Code geel in heel Nederland vanwege kans op gladheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Code geel in heel Nederland vanwege kans op gladheid

Ook in de ochtend is er vandaag weer kans op gladheid. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land. Er is aanhoudend kans op gladheid door sneeuw(resten) en mogelijk ook door bevriezing van smeltwater en natte weggedeelten.

Door het strenge winterweer verwacht ProRail de komende dagen nog overlast op het spoor. De hevige sneeuwval is inmiddels achter de rug, maar de strenge vorst houdt aan; het kan vannacht op verschillende plaatsen 12 graden vriezen. Reizigers moeten daarom ook de komende dagen rekening houden met langere reistijden, meldt ProRail. Vrieskou en vocht leiden tot ijsafzetting aan de bovenleidingen. Hierdoor kan de trein moeilijker contact maken met de bovenleiding en kan hij stilvallen.

Regionale vervoerders Arriva, Connexxion en Keolis verwachten vandaag, net als gisteren, grotendeels hun normale treindiensten te kunnen rijden. De NS rijdt weer voornamelijk met sprinters en op enkele trajecten ook met intercity's. Vannacht reden er 'schraaptreinen' over het spoor om de bovenleidingen zoveel mogelijk ijsvrij te houden.

'Niet te snel schaatsen'

Op verschillende plaatsen in ons land ontstaat er al een laag(je) natuurijs, maar Reddingsbrigade Nederland tempert de verwachtingen. De organisatie raadt af om meteen te gaan schaatsen op grote bevroren wateroppervlakken. De organisatie stelt dat het beter is om eerst te schaatsen op een lokale natuurijsbaan, een ondergespoten stuk weiland of een ondiepe sloot.

Volgens de Reddingsbrigade vindt er op veel locaties geen deskundige controle plaats op de kwaliteit van het ijs en ontbreken waarschuwingen voor zwakke plekken en wakken, omdat toertochten vanwege het coronavirus niet mogen doorgaan. "Hierdoor neemt het risico toe om in het ijskoude water te belanden", aldus de Reddingsbrigade.

Uiterwaarden

De Unie van Waterschappen raadt schaatsen in de uiterwaarden van rivieren af. Doordat de waterstanden in het rivierengebied nog zullen dalen, is het ijs er niet betrouwbaar, want dat beweegt mee met het waterpeil in de rivier. Het ijs kan bij de kanten afbreken en dat leidt tot gevaarlijke situaties.

Waar het kan, proberen de waterschappen mee te werken bij het bevorderen van ijspret. Het verschilt per regio of het veilig genoeg is om het ijs te laten aangroeien. Zo hebben de noordelijke waterschappen hun ijsdraaiboek al in werking gesteld en staan de meeste gemalen uit en zijn sluizen gesloten, zodat er zo min mogelijk stroming is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie