Vlaamse premier Jambon sprak nog niet met Rutte tijdens coronacrisis
- Nieuws
- Vlaamse premier Jambon sprak nog niet met Rutte tijdens coronacrisis
Omdat het coronavirus zich niet aan landsgrenzen houdt, lijkt het logisch dat België en Nederland samen optrekken om het virus tegen te gaan. Tot nu toe komt dat nog niet van de grond. In Dit is de Dag vertelde de Vlaamse minister-president Jan Jambon dat hij de afgelopen maand niet met Rutte sprak.
Jan Jambon heeft pas maandagavond zijn eerste overleg met Rutte
Video niet beschikbaar
Komende maandagavond zal Jambon voor het eerst tijdens de crisis met Rutte spreken, vertelde hij in de uitzending.
De 450 kilometer lange grens tussen Vlaanderen en Nederland is op dit moment afgesloten met betonblokken en zeecontainers. Hij staat achter dit beleid: "Wij zagen dat mensen van hier mensen de grens over gingen om in Nederland dingen te doen die in België verboden zijn."
Vlak nadat België in lockdown ging, gingen sommige Belgen in Nederland naar de kroeg.
Afstemming
Vandaag pleitte de Nederlandse hoogleraar Demografie aan de Universiteit van Maastricht Frank Cörvers en de Belgische decaan van het Institute for European Studies aan de Vrije Universiteit van Brussel, Luc Soete, in NRC voor een betere afstemming tussen de twee landen. In de grensstreek werken veel Nederlanders en Belgen samen en het is raar als zij aan hele andere regels gebonden zijn.
Cörvers ziet dit gebeuren in het Maastrichtse UMC. "Burgers van beide landen gaan elkaar aankijken op handelingen die ze doen. De Belgen vinden vaak dat Nederlanders laks en laat maatregelen hebben genomen. Nederlanders zijn dan de virusverspreiders, wij maken de pandemie alleen maar erger", aldus de hoogleraar.
Curve
Jambon vindt dat de maatregelen alleen op elkaar afgestemd kunnen worden als de landen op dezelfde plek in de curve zitten. Als dat niet het geval is, heeft het niet zoveel nut, zegt hij.
Moeten België en Nederland samen optrekken in de coronacrisis?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.