Achtergrond
NOS

Hoe het komt dat 'Qatar meer de broek aan heeft dan FIFA'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe het komt dat 'Qatar meer de broek aan heeft dan FIFA'

Eerst ging de One Love-aanvoerdersband in de ban. Toen kon het kleurrijke Belgische spelersshirt niet door de beugel. Qatar verbiedt, de FIFA voert uit, zo lijkt het. Maar hoe lang kan dat nog doorgaan? Onderzoeksjournalist Edwin Schoon was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Zelfs het woord love dat aan de binnenkant van het Belgische uitshirt ter hoogte van de kraag staat, moet van de FIFA worden verwijderd. "Als je het woordje liefde al moet afplakken, waar zijn we dan met z'n allen mee bezig", vraagt Schoon zich hardop af.

"De Belgische speler Vertonghen zei dat hij niet eens durft commentaar te geven op vragen daarover, uit angst dat hij dan niet meer mag spelen. Hij durft zichzelf niet uit te spreken, omdat hij niet weet wat de consequenties zijn."

Macht

"Waar de FIFA geld mee verdient, is met de WK's. Waar de FIFA macht aan ontleent, is de verdeling van de WK's. Ze hebben in 2010 twee in één keer weggegeven: Rusland en Qatar. Daardoor hadden ze in 2015 niks weg te geven. Dat maakte ze al zwakker", weet Schoon.

"Toen kwamen de schandalen, die heel veel geld kostten. En dan had je nog Qatar die zei: zodra jullie ook maar één cm van ons plan afwijken, gaan we jullie voor de rechter slepen. Dat kon de FIFA helemaal niet betalen", aldus Schoon. "Het lijkt nu dat Qatar meer de broek aan heeft in deze relatie dan FIFA."

Controversiële beslissingen

Hoewel het WK nog maar net is begonnen, nam de FIFA onder druk van het gastland al meerdere controversiële beslissingen. Zo werd het alcoholbeleid op het laatste moment ingeperkt en werd zeven landen, waaronder Nederland, onder dreiging van sportieve sancties afgeraden om de One Love-band te dragen. "De Europese landen krijgen zwakke knieën zodra er een gele kaart hun boven het hoofd hangt", zegt Schoon.

oog fifa

Het WK Wegkijken

In de podcast Het WK Wegkijken (HUMAN) onderzoeken journalisten en voetballiefhebbers Clairy Polak en Hugo Borst de schaduwkanten van het WK voetbal 2022.

Luister de podcast via NPO Radio 1 en andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie