Is de kerkasiel-estafette voor Hayarpi iets nieuws of niet?
- Nieuws
- Is de kerkasiel-estafette voor Hayarpi iets nieuws of niet?
In de Bethelkerk in Den Haag wordt sinds een paar dagen een estafette-kerkdienst gehouden om de uitzetting van de Armeense Hayarpi en haar familie te voorkomen. Predikanten spreken daar onafgebroken in estafetterondes, want de regel luidt dat de autoriteiten niet mogen binnenvallen zolang er wordt gepreekt en gebeden. Ook de voorman van de Protestantse Kerk in Nederland, René de Reuver, gaat voor tijdens deze estafette-kerkdienst.
"Dit is niet in strijd met de scheiding tussen kerk en staat, het is juist een gevolg. Wij zitten nu niet op de stoel van de overheid, maar nemen wel als kerk onze eigen verantwoordelijkheid", vertelt De Reuver in Dit is de Dag. "Kerkasiel is ook geen blijvende oplossing, maar moet echt gezien worden als een time-out."
Video niet beschikbaar
In de kern bestaat kerkasiel eigenlijk helemaal niet, zo vertelde John van Tilborg, directeur van Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers (INLIA), eerder in Dit is de Dag. "Het heeft namelijk geen juridische status. In de volksmond bedoelen we ermee dat een kerk opvang biedt aan een persoon die ernstig wordt bedreigd in de kwaliteit van zijn bestaan." De autoriteiten mogen dus wel binnenvallen in een kerk, maar ze mogen een gebedsdienst niet verstoren. Zolang er dus een dienst bezig, mag niemand opgepakt worden.
Estafettestokje
Kerkasiel is geen nieuw fenomeen en al vaker voorgekomen in Nederland. Zo woonde begin jaren negentig een Syrisch-orthodoxe christenechtpaar, samen met hun vier zoons bijna anderhalf jaar in de consistorie van de Doopsgezinde kerk in het Friese dorpje Rottevalle. Hen werd geen asiel verleend, waardoor ze moesten onderduiken en uiteindelijk bij de geloofsgemeenschap terecht kwamen.
In de zomer van ’97 was er sprake van een kerkasiel-estafette voor uitgeprocedeerde asielzoekers uit Iran. Destijds maakten honderden vrijwilligers uit vijftig kerken het mogelijk dat bijna dertig afgewezen Iraniërs kerkasiel konden krijgen. De kerken protesteerden de kerken tegen het asielbeleid van de overheid. De ministerraad bepaalde dat Iraanse asielzoekers konden worden teruggestuurd naar hun geboorteland in voorkomende gevallen. Dit vonden de kerken onverantwoord, vanwege de slechte mensenrechtensituatie in Iran.
Kerken vanuit het hele land namen toen het estafettestokje van elkaar over, om de Iraniërs voedsel, kleding en onderdak te bieden. De actie vanuit de kerken deed justitie toen besluiten de uitzettingen op te schorten.