Achtergrond
Wat te doen bij een stresspiek in je brein
- Nieuws
- Wat te doen bij een stresspiek in je brein
Jonge doctor Esther van Duin onderzocht wat stress met ons brein doet om beter te begrijpen waarom sommige mensen wél en andere mensen géén psychiatrische problemen ontwikkelen. In dr Kelder en Co verdedigt ze haar proefschrift nogmaals en legt ze uit hoe je het beste kunt omgaan met een piek van het stresshormoon cortisol.
Video niet beschikbaar
Stress heeft een functie en we kunnen niet zonder. Maar de situatie in onze samenleving is wat de hoeveelheid prikkels en stressors betreft op dit moment ongezond, volgens Van Duin. “Bij elke stressor krijgt je cortisol een piek. Als je continu zo’n piek krijgt, heeft je systeem geen mogelijkheid om de hersenen weer tot rust te brengen.” Volgens de neurobioloog staat de mens anno nu continu in de stressmodus, met hoge niveaus van cortisol in het brein. De neurobioloog geeft workshops over hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Drie tips.
- Sta stil bij hoe je je voelt. Observeer dat je gestresst bent en dat je hersenen dus een cortisolpiek beleven.
- Zorg dat je iets met cortisol doet. Van nature zorgt acute stress voor een vecht-of-vlucht-reactie: beweging dus. Zo verbruik je de cortisol in je brein en kan die wat afnemen.
- Werk aan je psychische weerstand. Doe genoeg dingen die je een positief gevoel geven. Dan wordt er in je hersenen het geluksstofje dopamine aangemaakt. Daardoor krijgt cortisol minder de kans om hoge niveaus te bereiken. Zo maak je jezelf weerbaarder tegen stress.
Ze jonge doctor geeft ook workshops over dit onderwerp. Lees hier meer over het werk van dr. Esther van Duin.
de jonge dr: Esther van Duin
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
De Nacht is ZWARTZwart
'Israël pleegt een vernichtungskrieg in de beste tradities van het Duitse leger'Het MisdaadbureauWNL
Europese samenwerking moet opmars 3D-wapens tegengaan: 'Toename is er duidelijk'Het MisdaadbureauWNL
AMBER Alert bestaat komende week 16 jaar in NederlandWNL In de KantineWNL
Een op de vijf vrouwen in Nederland heeft te maken met partnergeweld