Achtergrond
EO

'Er is een crisissituatie aan het ontstaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is een crisissituatie aan het ontstaan'

De hoge temperaturen en extreme droogte blijven maar aanhouden. De hoeveelheid water die we nog hebben neemt af, evenals de kwaliteit van het water, dat er nog wel is. Volgens Waterschap Vallei en Veluwe wordt de situatie nu wel lastig. "Het is nu echt vijf voor twaalf."

Video niet beschikbaar

De hitte houdt ons allemaal bezig, zegt loco-dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe, Frans ter Maten: "Het wordt voor de boeren nu allemaal heel penibel, met name voor hen die op hogere zandgronden zitten. De velden liggen er slecht bij maar ook de natuur heeft het moeilijk. Wij zijn verantwoordelijk voor wat er in onze beken en sloten zit. We hebben de afgelopen dagen al Elrits-visjes uit de droge beken gehaald, omdat ze daar naar adem zaten te happen. Het is alle hens aan dek."

Crisis?

Rabobank-analist Ruud Schers vindt het te vroeg om van een crisis te spreken. "Er is zeker wat aan de hand, maar we moeten het allemaal in het juiste perspectief plaatsen. Hoeveel oogst gaat er nou echt verloren en wat is de impact op de markt? In regio's met zandgronden gaan de oogstverliezen wel hoger oplopen dan in Flevoland of Zeeland, maar ik zou nog niet van een crisis durven spreken."

Boer Dik Kruijthoff uit Hoekse Waard zou het tot vorige week eens zijn met Schers, maar denkt daar nu heel anders over. "De oogst valt tegen en de droogteschade is groter is dan ik had gedacht. De komende dagen wordt het nog warmer. Ook aardappels kan je dan niet langer voldoende water geven. Er is een crisissituatie aan het ontstaan voor bepaalde gewassen die niet meer in leven te houden zijn."

Zoet water

Met de aanhoudende droogte is er een nijpend watertekort. Waterschap Vallei en Veluwe wil juist daar ook aandacht voor vragen. "Er is nu al te weinig water in de grote rivieren. Dat betekent dat als in West-Nederland de sluizen open gaan, er zout water bij komt. De verzilting rukt op en dat raakt niet alleen de landbouw, maar ook de boomkwekerijen en de mensen die in Rotterdam en omgeving wonen. De hoeveelheid zoet water wordt weggedrongen," aldus Ter Maten.

Boer Kruijthoff houdt ook zijn hart vast als zout water verder het land in komt. "Dan krijg je namelijk brak water, terwijl de zoetwatervoorziening van levensbelang is voor de landbouw, de industrie en de natuur. Juist met zoet water kan Nederland zich onderscheiden."

Regen

Voor het Waterschap is er op dit moment weinig te doen, zegt Ter Maten: "We kunnen nu alleen maar hopen op gestage regen. En dan moeten we een systeem hebben dat het goede water op kan vangen."

Brengt de droogte Nederland in crisis?

Ster advertentie
Ster advertentie