Achtergrond
BNNVARA

Dit is het verhaal achter #FreeSaraMardini

foto: Sara Mardinifoto: Sara Mardini
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het verhaal achter #FreeSaraMardini

In 2015 vluchtten de jonge zussen Sara en Yusra, beiden professioneel getrainde zwemsters, voor de oorlog in Syrië. Ze werden niet alleen wereldberoemd door hun ongelofelijke vluchtverhaal, maar ook doordat Yusra in 2016 meedeed aan de Olympische spelen in Rio. De zussen werden een belangrijk stem voor vluchtelingen wereldwijd. Ondertussen, in datzelfde jaar, besloot Sara naar Lesbos te gaan om daar voor een NGO te werken. Dat ging goed. Tot nu. Ruim een week geleden werd ze opgepakt en sindsdien zit ze vast in een Griekse cel.

Video niet beschikbaar

Zwemmen

VRT-journalist Steven Decraene was de eerste die in 2015 over de zussen berichtte en volgt de zussen sindsdien. Hij ontmoette Sara en Yusra voor het eerst in Belgrado. Ze waren op weg naar Duitsland en hadden inmiddels al een bizarre tocht achter rug. Ze vertelden hem hoe ze hadden gezwommen. Steven: "Ik zei, zwemmen? Ik dacht dat ik misschien door de Engelse vertaling iets niet goed had begrepen. Maar ze (Yusra red.) zei, 'ja ik heb gezwommen. Drie uur lang.' Ik dacht dit is wel heel uitzonderlijk en toen hebben ze inderdaad voor de eerste keer verteld, 'ja we hebben gezwommen tussen Turkije en Griekenland."

Daarover schrijft Yusra ook in het boek 'Vlinderslag' dat deze maand in Nederland verschijnt en gaat over haar olympische droom en angstaanjagende oversteek naar Europa. Want toen de motor van de boot het had begeven, en het water de boot in kwam, besloten Sara en Yusra eruit te springen om hem zo stabiel te houden en te voorkomen dat hij niet zou omslaan of zou zinken. Er zaten immers nog achttien andere personen op en het merendeel van de mensen kon niet zwemmen. Na urenlang in het water te hebben doorgebracht en doodsangsten te hebben uitgestaan, lukte het ze uiteindelijk om de kust te bereiken.

Symbooldossier

Ze kregen asiel in Duitsland. En terwijl Yusra bleef zwemmen en geselecteerd werd voor het vluchtelingenteam van de Olympische Spelen, werd Sara benaderd door een NGO in Griekenland. Ze besloot erheen te gaan om te helpen. Steven: "Ze heeft dat een paar jaar gedaan en tot februari dit jaar was er niks aan de hand, maar plotseling zijn ze op de radar gekomen van de politie en de veiligheidsdiensten van Griekenland." Steven vertelt dat deze NGO al langer in de gaten wordt gehouden en dat er nu een beschuldiging ligt voor het meewerken aan het illegaal aan land zetten van vluchtelingen op Lesbos. "En daar komt nog een hele lijst aan beschuldigingen bij."

Quote

De NGO-wereld kijkt er ook van op en staat met verbazing te kijken omdat een deel van de beschuldigingen echt wel heel zwaar zijn

Steven Decraene

Onschuldig

Inmiddels gaat hashtag #FreeSaraMardini rond op social media en hebben verschillende internationale media over de zaak bericht. Steven gelooft dat Sara onschuldig is. Steven: "Ik denk ook dat zij bewust begaan is met al die mensen die daar aankomen." Tegelijkertijd is ze volgens hem ook terechtgekomen in "een NGO-wereld die op alle mogelijke manieren zoveel mogelijk invloed probeert uit te oefenen. Ik denk dat ze binnen die organisatie ook aangetrokken is vanwege haar symbool-waarde." Volgens hem staat dat echter los van Sara en haar intenties. "Ik denk dat zij op het veld niks anders gedaan heeft dan ter goeder trouw gehandeld."

Symbooldossier

Desondanks wordt Sara er nu, samen met een aantal anderen, onder meer van beschuldigd onderdeel te zijn van een criminele organisatie die geld witwast en spioneert. Volgens Steven worden de donaties die Sara bijvoorbeeld inzamelde via Facebook, vrienden en campagnes, gezien als witwasoperatie omdat die "gelden gebruikt worden om mensen illegaal in Griekenland binnen te krijgen." Daarnaast wordt gesteld dat, omdat de NGO een radioverbinding had, ze de kustwacht zouden afluisteren, terwijl, voegt Steven toe, ze juist ook samen hebben gewerkt met diezelfde kustwacht en met de Europese bewakingsdienst Frontex. Hij concludeert: "Iedereen krijgt het gevoel dat dit een symbooldossier wordt."

Quote

Ik denk dat Griekenland wel degelijk beseft wie Sara Mardini is. De vraag is natuurlijk hoe het nu gespeeld wordt.

Steven Decraene

Boodschap

Op de vraag of Griekenland er een bedoeling bij heeft dat ze juist Sara hebben opgepakt, zegt Steven: "Ik denk het wel. Ik denk dat zij symbool staat en dat de boodschap die uitgedragen wordt - welke kant het ook uitgaat - bedoelt is als een grote afschrikking, om te tonen dat ze zelfs bereid zijn om, laat ons zeggen, de beroemdste vluchteling die op de kust van Lesbos is aangekomen aan te klagen. Ik denk dat Griekenland wel degelijk beseft wie Sara Mardini is. De vraag is natuurlijk hoe het nu gespeeld wordt. De advocaten zijn er mee bezig, er is diplomatiek overleg, want niemand kan zich van de indruk ontdoen dat hier meer speelt dan alleen maar een NGO op de vingers tikken. Dit is een boodschap uitsturen naar heel Europa."

Verbazing

Sara is niet de enige die wordt vastgehouden. Volgens Steven gaat het om een groep van dertig mensen van verschillende NGO's. "Dus de boodschap [van Griekenland] is ook; wij willen niet dat er een industrie ontstaat die mensen aantrekt." In dit soort rechtszaken is het, zo vertelt de VRT-journalist "redelijk uniek wat hier gebeurt". Steven: "De NGO-wereld kijkt er ook van op en staat met verbazing te kijken omdat een deel van de beschuldigingen echt wel heel zwaar zijn."

#FreeSaraMardini

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie