Joris Luyendijk: 'Er zijn 3 Brexitscenario's; hard, soft en chaos'
- Nieuws
- Joris Luyendijk: 'Er zijn 3 Brexitscenario's; hard, soft en chaos'
Voor Theresa May breekt een spannende week aan. Nu ze een conceptakkoord heeft gesloten met de onderhandelaars van de Europese Unie is het tijd om de Europese regeringsleiders ervan te overtuigen. En ook in eigen land wordt de Prime Minister van links en rechts en uit conservatieve en progressieve hoek onder vuur genomen. Is dit Brexit-akkoord nog levensvatbaar, is May nog te redden en wat gaat dit betekenen voor Groot Brittannië? De Nieuws BV legt het voor aan antropoloog en schrijver Joris Luyendijk.
Video niet beschikbaar
Niemand wil May's baan
Voor wie Theresa May wat rust gunt na een heftige periode waarin zij van alle kanten onder vuur is genomen heeft Luyendijk allereerst slecht nieuws; voorlopig zit ze nog wel even vast aan haar baan. "Je wil niet haar opvolger zijn, maar de opvolger van haar opvolger", aldus de schrijver. "May is nu de kotszak voor iedereen die in ontkenning is over wat voor stoms de Britten gedaan hebben. De reden dat ze daar nog zit is dat niemand haar baan wil."
May is nu de kotszak voor iedereen die in ontkenning is over wat voor stoms de Britten gedaan hebben.
Luyendijk benadrukt dat May aanvankelijk helemaal niet tegen de Brexit was. Maar, wellicht voelt ze zich gebonden aan het referendum over de Brexit: "De democratie zou een enorme beuk krijgen als je dit weer terugdraait."
De schrijver dat denkt de harde Brexiteers graag zouden willen dat May nog een tijdje aanblijft. "Als May valt, dan dreigen nieuwe verkiezingen. Dat is een groot risico. Het lijkt op een toneelstuk waarbij de harde Brexiteers denken: 'laat die May maar lekker zitten tot de finish."
Chaos en verlamming
Volgens Luyendijk is er in het Brexit-dossier niet alleen sprake van chaos, maar veel meer nog van verlamming. "Sinds het referendumresultaat kunnen de Britten maar niet beslissen over of ze nou een harde of een zachte Brexit willen", aldus de schrijver. "Het is moeilijk voor partijen om tussen die twee te kiezen, want een flink deel van de achterban is voor het één, en een flink deel is voor het ander."
Je hebt een harde Brexit, je hebt een zachte Brexit, maar je hebt óók een chaotische Brexit, waar ze er gewoon zonder overeenkomst uit donderen.
Als er geen beslissing wordt genomen dreigt een derde scenario. Luyendijk: "Je hebt een harde Brexit, je hebt een zachte Brexit, maar je hebt óók een chaotische Brexit, waar ze er gewoon zonder overeenkomst uit donderen. Dan heb je echte chaos."
No-deal Brexit dichterbij
Luyendijk denkt dat die no-deal Brexit steeds dichterbij komt. "De kans gaat omhoog. Maar de gevolgen zijn zo verschrikkelijk dat dat geen eindstadium is. Het zou een paar dagen echt chaos zijn." Hij legt in het gesprek uit wat er in zo'n situatie zou gebeuren. "Het is heel moeilijk voor te stellen dat je als land jezelf zo zou schaden. De Britten worden zo hard geraakt dat ze dat maar een paar dagen volhouden", aldus Luyendijk.
De vraag blijft: waarom komen de Britten niet massaal in opstand om zo'n doemscenario te voorkomen? "Ze zitten in een heel andere film", aldus Joris Luyendijk. "Een film waarin de nare Europeanen de Britten hun vrijheid niet gunnen, en daarom de Britten straffen om de rest van de gevangenen - de andere lidstaten - in de gevangenis te houden die de EU heet". Luyendijk: "Er zijn twee soorten kleine landen in Europa: kleine landen, en kleine landen die in de ontkenning zijn van hoe klein ze zijn. De Britten zitten in de laatste categorie".
Een zware conclusie
In zijn artikel beschrijft Luyendijk dat hij denkt dat de Britten echt de weg kwijt zijn. In De Nieuws BV bevestigt hij desgevraagd dat hij denkt dat men het land ten gronde aan het richten is. Een zware conclusie, die hij ook niet zo snel beter ziet worden.
Maar het zijn de gewone mensen die straks de prijs betalen. En dat is onrechtvaardig
"We gaan ook niet terug naar de situatie van daarvoor. Ik weet niet of dat ook goed is als dit wordt teruggedraaid, want een hoop mensen willen eruit. Probleem is dat zij de prijs niet willen betalen. Maar ik denk: als ze eruit willen, en als zovelen van hen zo'n een hekel aan ons hebben, dan zijn we ook beter af zonder de Britten aan tafel", aldus Luyendijk. "Maar het zijn de gewone mensen die straks de prijs betalen. En dat is onrechtvaardig."