Achtergrond
BNNVARA

Rechter bepaalt dat Uber nabetalingen moet doen: 'Dat kan oplopen tot tientallen miljoenen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter bepaalt dat Uber nabetalingen moet doen: 'Dat kan oplopen tot tientallen miljoenen'

Zijn Uberchauffeurs zelfstandige ondernemers of werknemers zonder rechten? Dat is de vraag waar het om draait bij de rechtszaak tussen FNV en Uber. FNV vindt dat Uberchauffeurs wel degelijk werknemers zijn en dat Uber zich daarom aan de Taxi CAO zou moeten houden. De rechter deed vandaag uitspraak en geeft FNV gelijk. "We zijn erg blij, maar de bal ligt nu bij de politiek", reageert FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De rechtszaak tussen FNV en Uber ging over de vraag of Uberchauffeurs zelfstandigen zijn of in dienst zijn van Uber. De rechter was daar heel duidelijk over legt Boufangacha uit: "Uber is een werkgever. De chauffeurs werken allemaal in dienst van Uber en dat betekent dat Uber verantwoordelijk is voor betalen van het juiste loon en dat ze ook de wet en de cao die er voor taxichauffeurs is dient toe te passen. Dat er moet worden doorbetaald als je ziek bent, dat er recht is op vakantie, dat er een pensioen moet worden opgebouwd. Heel veel essentiële zaken voor chauffeurs, die ze nu niet hebben omdat Uber stelt dat het allemaal zelfstandigen zijn en ik ben enkel en alleen een platform."

Met terugwerkende kracht compenseren

Maar de uitspraak gaat niet over de toekomst. Uber moet de chauffeurs ook nabetalingen doen. Nu is het zo dat chauffeurs niet betaald krijgen als ze aan het wachten zijn op een rit. Maar volgens de rechter kan dat niet zomaar, vertelt Boufangacha.

"Wat ook zo interessant is aan de uitspraak van vandaag, dat de rechter dus ook erkent dat dat soort wachttijden moeten meetellen als werktijden. Uber moet dat dus ook allemaal gaan compenseren en ook met terugwerkende kracht tot wel 5 jaar. Dus in die zin volgt de rechter ook de redenatie dat dat gewoon werktijd is en dat Uber dat moet gaan betalen. Dat kan oplopen tot tientallen miljoenen."

Hoger beroep

Uber heeft al laten weten dat ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak en dat verbaast Boufangacha niet: "Uber heeft heel veel geld en Uber heeft maar één belang en dat is zoveel mogelijk geld verdienen, ook al gaat dat ten koste van de positie en de zekerheid van de taxichauffeurs. En dat is jammer. Het is nu ook van belang dat de politiek niet alleen van zich gaat laten horen, maar ook echt serieus actie gaat ondernemen in het aanpakken van al dit soort constructies die ten koste gaan van de mensen. Het hele fenomeen van platformbedrijven die onze hele samenleving en met name ook de rechtspositie van taxichauffeurs in dit geval onderuit kukelt, dat moet een keer klaar zijn."

De politiek is aan zet

Daarom gaat FNV donderdag naar politiek Den Haag om actie te voeren, vertelt Boufangacha. "Om van de politiek te eisen dat het nu echt tijd is om niet lijdzaam toe te kijken maar je verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat deze taxichauffeurs en alle mensen op de arbeidsmarkt de bescherming krijgen die ze verdienen."

Het zou volgens Boufangacha niet nodig moeten zijn dat FNV keer op keer procedures aan moet spannen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de overheid. "En dat het dus echt tijd is dat ook de politiek nu gaat ingrijpen en ervoor gaat zorgen dat er gehandhaafd wordt op dit soort schijnconstructies. Maar dat er ook veel heldere regels komen over onder welke voorwaarden je een echte zelfstandige bent en wanneer je als bedrijf, Uber in dit geval, je mensen in dienst moet nemen. De politiek is in die zin aan zet."

FNV wint rechtszaak van Uber. FNV bestuurder Zakaria Boufangacha reageert

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie