'Kolencentrales moeten dicht'
- Nieuws
- 'Kolencentrales moeten dicht'
Vier van de vijf kolencentrales in Nederland moeten snel dicht om de klimaatdoelen te halen, stelt GroenLinks. Maar volgens Uniper, dat in 2015 een nieuwe centrale opende op de Maasvlakte, is de berekende milieuwinst allerminst zeker en het kapitaalverlies groot.
Video niet beschikbaar
De Kamer debatteert woensdag over klimaat. In 2020 moet een CO2-reductie van 25 procent zijn bereikt, ten opzichte van 1990. De kans is groot dat Nederland dit niet gaat halen. Afgelopen week bleek dat er nog 9 miljoen ton extra in uitstoot van broeikasgassen moet worden bespaard. Sluiten van de kolencentrales is de enige manier om het doel te bereiken, stelt Kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks.
Milieuwinst
Nederland moet dan wel meer stroom uit het buitenland kopen. Volgens Michel Groeneveld van Uniper kan dat ook uit kolen- of kerncentrales komen, dus is milieuwinst per saldo onzeker. "Dan is er in het buitenland mogelijk juist meer CO2-uitstoot. Want, zon en wind zijn er niet altijd". Groeneveld denkt ook dat er problemen kunnen ontstaan over levering van elektriciteit, omdat landen zoals Duitsland en Frankrijk centrales gaan sluiten.
Van der Lee ziet dat rooskleuriger in. Hij wijst erop dat in omringende landen meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen wordt gewonnen. "Stroom die wij importeren is al veel duurzamer dan wij in Nederland opwekken."
Prijskaartje
Sluiting van de kolencentrales heeft wel een prijskaartje. Van der Lee schat het op 1,8 miljard euro, Groeneveld op meer. Ook gaan er naar schatting 3000 banen verloren.
Luister het hele gesprek hier terug: