Achtergrond
EONOS

Renald Majoor was ooit slachtoffer, nu bestrijdt hij misbruik in de sport

foto: Foto: Still van rtvgelderlandfoto: Foto: Still van rtvgelderland
  1. Nieuwschevron right
  2. Renald Majoor was ooit slachtoffer, nu bestrijdt hij misbruik in de sport

De sportclub is voor veel kinderen een veilige omgeving waar zij zich helemaal uit kunnen leven in trainingen en wedstrijden. De getalenteerde Renald Majoor (35) was ook zo’n jongen toen hij werd gescout door voetbalclub Vitesse. Tot die ene avond waarop hij werd misbruikt. Sinds vorige week zet hij zich met zijn stichting De Stilte Verbroken in voor een betere aanpak van seksueel overschrijdend gedrag.

De jonge Renald wordt geboren op Haïti en als 3-jarige geadopteerd door zijn Nederlandse ouders. Zijn worsteling om te aarden in Nederland zorgt thuis voor de nodige problemen, maar op het veld voelt hij zich helemaal thuis. "Voor wie van voetbal houdt is een professionele club natuurlijk het walhalla. Daar wilde ik heel graag naartoe."

Misbruik

Alles verandert op de avond dat het jonge voetbaltalent door zijn elftalleider van de C1 thuis wordt misbruikt. Deze verschrikkelijke ervaring deelt hij een week later met iemand die hij vertrouwt. "Op dat moment woonde ik in een soort jeugddorp in de Glind en daar had ik een mentor waar ik goed contact mee had. Aan hem heb ik het verteld." De dader bekent al snel en in de strafzaak die volgt krijgt hij zes weken voorwaardelijke celstraf. Tot openheid bij de club leidt het incident niet. Op verzoek van de leiding wordt de zaak stilgehouden.

Renald Majoor strijdt tegen misbruik in het voetbal

De traumatische ervaring blijkt het einde in te luiden van een veelbelovende carrière. Als Majoor zich op 18-jarige leeftijd richting het niveau van het hoogste elftal speelt, krijgt hij het psychisch steeds zwaarder met de gevolgen van het misbruik. Het komt voor de buitenwereld als een grote verrassing als hij besluit om een punt te zetten achter zijn tijd als voetballer. "Ik ben niet echt een prater, dus ik vond het moeilijk om het over mijn verleden te hebben. Uiteindelijk ben ik via een huisarts doorverwezen naar een psycholoog en die heeft me goed kunnen helpen."

Structureel

De zaak van Majoor staat niet op zichzelf. Uit het rapport van een onderzoekcommissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries blijkt dat één op de acht kinderen vroeg te maken krijgt met seksuele intimidatie binnen zijn of haar sportclub. "Ik ben vader van een dochtertje van drieënhalf en twee zoons van dertien en vijftien. Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat zij in een veilige omgeving kunnen sporten."

Na een voorbereidingstijd van ruim een half jaar richtte Majoor vorige week zijn stichting De Stilte Verbroken op. Dit moet een platform worden waar mensen hun verhaal kunnen delen en waar wordt gewerkt aan structurele veranderingen binnen de sport. "Er moet bijvoorbeeld een meldplicht komen voor misbruikzaken. Zo weten potentiële daders dat er niets onder de pet wordt gehouden. En voor de slachtoffers moet er direct laagdrempelige hulp beschikbaar zijn."

Majoor lijkt met zijn oproep tot verandering het tij mee te hebben. "Het is nu een andere tijd. Ik denk dat het mogelijk is om een veiliger omgeving voor kinderen te maken waarin zij kunnen sporten."

Ster advertentie
Ster advertentie