Achtergrond
WNL

Van profvoetballer naar veroordeeld crimineel: hoe Glenn Helder worstelde met geld en roem

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Van profvoetballer naar veroordeeld crimineel: hoe Glenn Helder worstelde met geld en roem

Hij maakte van zijn hobby zijn werk, deelde het veld met grootheden uit de sport en werd miljonair. Maar al tijdens zijn voetbalcarrière ging het voor Glenn Helder bergafwaarts. Hij ontwikkelde een gokverslaving en belandde zelfs in de gevangenis. "Tussen de 250.000 en 350.000 gulden ben ik verloren met gokken."

#32 - Het Misdaadbureau: ‘Ik heb Promes twee keer gewaarschuwd, maar het criminele pad lonkte toch' (S02) - Het Misdaadbureau

"Het begon al toen het nog niet zichtbaar was voor de buitenwereld", vertelt Helder, die vier keer uitkwam voor het Nederlands Elftal, in Het Misdaadbureau. Helder trok op met jongens uit zijn buurt, die gokten bij een snackbar in de buurt. "Ze hadden allemaal een baan, ik zat nog op school. Ik gokte nooit, tot ik een keer alleen was. Ik gooide wat knaken in die kast en won meteen een prijs."

Toen hij eenmaal begon met voetballen verdiende Helder steeds meer geld. Op zijn hoogtepunt mocht hij jaarlijks 1,8 miljoen gulden bijschrijven. "Ik voelde mij bevoorrecht omdat ik van mijn hobby van werk kon maken. Als je dan ook nog beloond wordt met iets waar iemand anders keihard voor moet werken, dan neemt je belevingswereld een loopje met je." Hij ziet dat meer voetballers daar mee worstelen. "Je hebt alles wat je hartje begeert. Toch pis je naast de pot. Dat klopt niet."

"Maar ik heb nog meer geld weggegeven dan ik vergokt heb", gaat Helder verder. "Ik ben tussen de 250.000 en 350.000 gulden verloren met gokken, tussen de 850.000 en 950.000 gulden heb ik weggegeven. Als iemand vijfhonderd vroeg, gaf ik vijfhonderd. Als iemand 2500 vroeg, gaf ik 2500. Ik had mijn kinderen nog niet. Als je niet financieel om jezelf geeft, geef je wel om je kinderen."

'Het is altijd meer, meer, meer'

Psychiater Bram Bakker herkent het verhaal van Helder. Hij spreekt regelmatig met (jonge) voetballers en ziet dat hun omgeving veel van ze verlangt. "Het is altijd meer, meer, meer. Dat brengt allemaal verleiding met zich mee, maar ook stress. Die stress moeten ze managen. Wat gaan ze dan doen? Gokken, of veel porno kijken en gamen."

Met sommige voetballers gaat het zo slecht dat ze zelfs ten prooi vallen aan criminelen, zegt Bakker. "Ik heb voorbeelden uit mijn eigen praktijk waar het ging om een gokverslaafde profvoetballer met een gokschuld. Er werd tegen hem gezegd: als jij zorgt voor die rode kaart, dan strepen we je gokschuld weg. Om van zijn schulden af te komen, heeft hij toen een rode kaart gepakt."

"Een ander ding is gekloot met vrouwen. Er gebeuren verschrikkelijke dingen. Jongens laten zich verleiden door ogenschijnlijk heel aantrekkelijke meisjes die filmpjes maken en misbruik willen maken van het feit dat ze met deze beroemde voetballers seks hebben gehad. Dat hoor ik echt heel veel", zegt Bakker.

Hij waarschuwt: "Je moet jongens van 16 of 17 jaar - want zo jong begint het al - begeleiden in het verstandig omgaan met wat allemaal op ze afkomt. Ik zeg heel stellig: dat gebeurt veel te weinig."

'Ik was gek en ontspoord'

Volgens Helder zijn (jonge) voetballers soms makkelijk te beïnvloeden. "Ik vond het toen te gek voor woorden: je trapt tegen een bal en je verdient heel veel geld en iemand anders wordt met zijn gezin uit zijn huis gezet. Iedereen klopte bij mij aan en ik had geen respect voor geld."

Op zijn dieptepunt werd Helder veroordeeld voor wapenbezit en mishandeling. "Ik was gek en ontspoord. Ik heb heel veel geluk dat ik hier zit. Ik had nu ook voor een langere tijd vast kunnen zitten." Over het wapenbezit zegt hij: "Mensen die ik niet kende, kwamen mij vertellen wat ik moest doen. Als ik niet naar ze zou luisteren, kwamen ze met geweld. Dat heb ik omgedraaid."

Helder begrijpt dat mensen zich weinig bij zijn verhaal kunnen voorstellen. Daar schuilt ook meteen het gevaar in, denkt de ex-prof. "Voetbal heeft aanzien in de maatschappij. Door voetbal kan je dromen verwezenlijken. Als je profvoetballer kan worden en je je financieel onafhankelijk kan spelen, dat wil iedereen. Mensen kijken naar je en denken: dat wil ik ook. Maar de persoon waar zij naar kijken, verpest het. Dan denken ze: ben je niet goed bij je hoofd? Ze zouden het zelf nooit doen."

Quincy Promes

Lange tijd was Helder de bekendste Nederlandse voetballer die ondanks zijn aanzien en torenhoge salaris toch in de problemen kwam, inmiddels is dat ex-Ajaxspeler Quincy Promes, die wordt verdacht van drugshandel en deze zomer werd veroordeeld voor het neersteken van zijn neef. Helder: "Ik heb hem ontmoet en het is echt een lieve jongen. Als ik in zijn kring zat, zou ik zeggen: doe het nou niet jongen, doe het nou niet. Ik vind het jammer, want het is een goede voetballer. Maar het leven bestaat niet alleen uit voetbal."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie