Achtergrond
KRO-NCRV

Moet de Tweede Kamer zich beter gedragen? 'De omgangsvormen zijn zorgwekkend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet de Tweede Kamer zich beter gedragen? 'De omgangsvormen zijn zorgwekkend'

Mogen bedrijfspoedels en klimaatpsychopaten er ook zijn in de Tweede Kamer? Of moeten ze zich eens netter gedragen in Den Haag? De Stand.nl stelling van vandaag: ‘De omgangsvormen in de Tweede Kamer zijn nog steeds beneden alle peil’.

De Algemene Politieke Beschouwingen waren namelijk, op z’n zachtst gezegd, niet fraai afgelopen week. Het dieptepunt: het Kabinet dat de Kamer verliet vanwege insinuaties naar minister Kaag door Baudet.

Luisteraar Peter: "Ik vind Vera Bergkamp incompetent. Zij kan geen leiding geven. En verder ben ik ontzettend boos over wat er gebeurd is met Baudet", zegt hij. "Laat die man toch eens uitpraten. De Kamer moet hem eens vragen om het uit te leggen wat hij bedoelt met wat hij zegt." Peter denkt dat dat een betere tactiek is. "Als hij er dan niet uitkomt heeft de Kamer twee vliegen in één klap: ze halen de theorie van Baudet onderuit en staan zelf sterker."

Hoogleraar Staatsrecht aan de Radboud Universiteit, Paul Bovend’Eert, vindt dat Kamerleden meer respect mogen tonen aan elkaar. "Het uitgangspunt dat Kamerleden onderling respect moeten tonen, wordt niet zo goed in acht genomen. Je kunt ook kritisch op elkaar zijn zonder denigrerende opmerkingen naar elkaar te maken. Ik vind dat een zwaktebod", zegt hij in de Spraakmakers-uitzending.

"De voorzitter moet echt krachtdadiger en sneller optreden. In het debat van afgelopen week zag je ook dat Kaag een sein gaf naar de voorzitter dat ze de woorden van Baudet niet accepteerde, maar zij greep niet snel in waardoor Baudet gewoon door kon gaan met zijn betoog", legt Bovend'Eert uit. En dat vond hij allesbehalve goed. "Dat hoeft niet. Ze moet hem sneller afkappen, zijn microfoon uitzetten en zijn woord ontnemen. Als iemand dan door blijft banjeren moet je diegene uitsluiten van de vergadering."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luisteraar Richard noemt de omgangsvormen in de Tweede Kamer "zorgwekkend". "Maar nog ernstiger is wat er inhoudelijk gezegd wordt. Baudet is zeer eloquent, hij kan goed verwoorden wat hij naar voren wil brengen, maar de inhoud van die boodschap van hem is potentieel staatsgevaarlijk. Daar moet je adequaat op reageren", stelt Richard.

Waarom het een staatsgevaar kan zijn? "Baudet suggereert dat de minister van Financiën corrupt is", legt Richard uit. "Dat ze wordt gestuurd door geheime diensten en is opgeleid in een universiteit waar MI6 rekruteerde. Hij ventileert complottheorieën, en daar kunnen mensen in geloven. Dat is heel zorgelijk." Richard vindt dat er te beperkt is geacteerd. "Dat het Kabinet wegloopt is veelzeggend, maar dit gaat ver over de grens. Wat Baudet zei kun je simpelweg niet zeggen. Er is een enorme vrijheid om te kunnen zeggen wat je wilt in dit land, maar dat mag niet misbruikt worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie