Personeelstekort tbs-klinieken zorgt voor onveilige situaties
- Nieuws
- Personeelstekort tbs-klinieken zorgt voor onveilige situaties
Personeelstekorten in tbs-klinieken en het grote verloop van medewerkers zorgen voor onveilige situaties. Dat zegt een tbs-advocaat en behandelaars in Spraakmakers.
Tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink: "Door de vele personeelswisselingen zijn de teams niet meer goed in balans. Je kan géén goede risico-inschatting maken als het team iedere dag anders is."
Volgens de advocaat wordt het tbs-systeem vaak onderzocht. Minister Dekker kondigde maandag aan dat de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoek gaat doen naar de resocialisatie van tbs’ers in een poging het aantal incidenten met tbs’ers terug te brengen. "Je kunt niet alle incidenten buiten de deur houden." Volgens Lieftink, die gespecialiseerd is in tbs, kan er beter worden gekeken naar onderdelen binnen het systeem met als prioriteit hoe het personeelsprobleem weer op de rit te krijgen.
Kwaliteit
Hyacinthe van Bussel van tbs-Nederland, ziet dat meerdere klinieken in Nederland worstelen met personeelstekorten. En dat gaat ten koste van de kwaliteit. "Het is moeilijk om er bij grote groepen medewerkers voor te zorgen dat iedereen weer geschoold en forensisch scherp is. Dat kost extra inspanning, opleiding en begeleiding."
In drie jaar tijd heb ik tien hoofdbehandelaars gezien
Ook tbs’ers zelf hebben last van de tekorten. Mark (naam bij redactie bekend) zat drie jaar in de Oostvaarderskliniek in Almere. "Door personeelsgebrek zag je de één na de ander van een uitzendbureau komen." Volgens hem was het met deze uitzendkrachten minder veilig. Ook het aantal hoofdbehandelaars die hij had, wisselde veel. "In de tijd dat ik daar zat heb ik tien hoofdbehandelaars gezien. Die hebben allemaal weer een andere gedachte over wat de vorige behandelaar heeft beslist."
Opnieuw leren kennen
Doordat behandelaars cliënten steeds opnieuw moeten leren kennen en inschatten wordt de situatie onveiliger, zegt Lieftink. "Je moet kijken naar een persoon en naar de dynamiek. Moet ik als behandelaar een stapje terug doen of er juist meer op bovenop gaan zitten."
Hoofdbehandelaar Evelien de Vries van kliniek De Rooyse Wissel geeft toe dat een baan in de forensische psychiatrie hard werken is en dat werknemers soms onder grote spanning moeten werken. "Maar een stabiel team geeft een beter resultaat."