Achtergrond
KRO-NCRV

Ben jij ook zo moe? Probeer de rust-methode van de oude Romeinen eens

foto: Tony tran
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben jij ook zo moe? Probeer de rust-methode van de oude Romeinen eens

We zijn met zijn allen zo moe, en dat kan grote gevolgen hebben. Daarom moet er een rustrevolutie komen, zegt gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming bij Spraakmakers. Ze gelooft in een methode die de Romeinen al toepasten en aan het begin ‘wel ongemakkelijk’ is.

Video niet beschikbaar

"We zijn zo moe omdat we massaal aanstaan de hele dag", zegt Fleming. "De hele dag staan we in de actiemodus." Het ligt onder meer aan ons werk: de stress is daar "echt enorm toegenomen". Maar we komen ook niet echt tot rust. "We zijn geneigd om in onze pauzes en vrije tijd aan te blijven staan. Dan jagen we hele hoop prikkels ons brein in, door actief te zijn op ons telefoontje."

Pijntjes

Het is echt iets van deze tijd, en het is een probleem dat groeit. "1 op de 5 werknemers in Nederland stevent echt af op een burn-out. De cijfers zijn verdubbeld sinds 2007." En van die onrust merk je veel. "Dat je je voortdurend rusteloos of opgejaagd voelt, een korter lontje krijgt, aangespannen spieren hebt, dat er pijntjes ontstaan en - de belangrijkste graadmeter - dat je slecht slaapt."

Die slaap, daar zit een begin van de oplossing. Preventief, als je nog niet heel moe bent, is het "echt een goed idee" om minstens één keer per dag een dutje te doen. De oude Romeinen deden dat al, en wel heel specifiek het zesde uur na het ontwaken, legt ze uit. "Rond een uur of twee is het heel verstandig om even 20 minuten te gaan liggen." Echt maar kort, benadrukt ze, want het is niet de bedoeling een lange ruk te maken.

Stilte verdragen

En nu komt het. "Het mooiste is dat je dat ook weer gewoon gaat doen waar anderen je kunnen zien. Dat we het niet meer stiekem hoeven doen. Dat is ook de revolutie die ik voorsta." Bijvoorbeeld op een bankje in het park of in het gras op een kleed of jas, schetst Fleming. En dan lekker de ogen dicht.

Mag je muziek luisteren? "Kijk of je een paar minuten stilte kunt verdragen", zegt ze. Als dat niet lukt, dan kun je volgens haar prima een podcast, radioprogramma of luisterboek opzetten. In slaap vallen waar anderen bij zijn, word je dan niet gek aangekeken? "Ik doe het zelf. In het begin was het wel ongemakkelijk. En nog steeds, ik vind het niet per se het allermakkelijkste, maar het is echt heel helpend."

Fleming geeft gezondheidszorgpsychologen les in rust. Verslaggever Anne van der Veen nam een kijkje.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie