Voor het eerst boete uitgedeeld voor verkeerd afdanken ruimteschroot
- Nieuws
- Voor het eerst boete uitgedeeld voor verkeerd afdanken ruimteschroot
De VS heeft voor het eerst een boete uitgedeeld voor het incorrect afdanken van een satelliet. Communicatiewaakhond FCC noemt het een belangrijke stap in de strijd tegen ruimtepuin. Tanja Masson-Zwaan, universitair docent Ruimterecht aan de Universiteit Leiden vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
Grote schade
Als ruimteschroot niet goed wordt afgedankt, kan dat een probleem vormen voor andere satellieten en ruimtevaartuigen. Doordat afgedankte spullen op hoge snelheid in een baan om de aarde scheren, kan zelfs een klein stuk ruimteafval al grote schade aanrichten. Satellietzender Dish moet 150.000 dollar betalen omdat het misging met de in 2002 gelanceerde EchoStar-7.
"Dat zou je niet verwachten, maar een satelliet is op een gegeven moment uitgewerkt blijft dan eigenlijk nog heel veel jaren hangen, maar ook kunnen er allerlei schroefjes losgaan of er kunnen botsingen plaatsvinden waardoor er weer kleinere brokstukken ontstaan", legt Masson-Zwaan uit in de uitzending.
Half miljoen objecten
Inmiddels zijn er naar schatting een half miljoen objecten van een centimeter of groter. 25.000 daarvan die groter zijn dan 10 centimeter worden nauwkeurig gevolgd vanaf de aarde. Onder het rondvliegende puin zijn bijvoorbeeld brokstukken van verongelukte satellieten, afgeworpen rakettrappen of door astronauten verloren apparatuur. "Een raket bestaat uit verschillende trappen en die worden dan iedere keer uitgeworpen, dus die trappen die blijven dan weer in de ruimte. Dus er zijn een heleboel dingen die daar inderdaad zo langzamerhand rond zweven na zestig jaar ruimtevaart."
Veel van het ruimtepuin stort uiteindelijk neer op aarde. Volgens NASA is er de afgelopen 50 jaar elke dag wel een stuk ruimtepuin onze atmosfeer binnengekomen. De kans op schade is klein: veel ervan verbrandt voordat het de oppervlakte bereikt en de rest valt vaak in dunbevolkte gebieden als de Siberische toendra of oceanen.
VS deelt eerste boete uit voor ruimteschroot: 150.000 dollar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.