Achtergrond
BNNVARA

Bioloog Arjen Mulder ontdekte dat hij met bomen kan communiceren

foto: Gert Elbertsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Bioloog Arjen Mulder ontdekte dat hij met bomen kan communiceren

"Het is niet dat je een bomenstem hoort spreken", vertelt Arjen Mulder. Hij studeerde af als bioloog en kwam er later achter dat hij met bomen kan communiceren: "Meestal is het je eigen stem in je hoofd, maar komt er een zin op waar je zelf nooit aan gedacht had." In het boek De vriendschap van bomen beschrijft hij zijn ontdekkingstocht. Een reportage bij de eeuwenoude Wodanseiken.

Bioloog Arjen Mulder ontdekte dat hij met bomen kan communiceren

Geen verklaring, maar het gewoon meemaken

In zijn boek geeft Mulder geen verklaringen, maar beschrijft hij op een persoonlijke manier hoe hij leerde communiceren met bomen. "Als bioloog heb je een biologische manier van denken. Je maakt iets mee en daar probeer je dan een verklaring voor te vinden. In het begin heb ik de beslissing genomen om geen verklaringen te zoeken, maar het gewoon mee te maken." Hij ging in de leer bij Maja Kooistra en kwam erachter dat er meer mensen waren die met bomen zeggen te communiceren: "Ik merkte dat ik niet de enige ben. Toen wist ik zeker dat ik niet gek aan het worden was."

Hoe werkt het?

Maja Kooistra is fysisch geograaf en druïde en schreef het boek Leven met bomen. "Bomen hebben geen pootjes, maar in plaats daarvan zijn ze geweldige communicatievormen gaan ontwikkelen. Er zijn zeker 10 tot 15 manieren waarop ze met ons of andere levende wezens contact kunnen leggen. Bomen communiceren met mensen door een bundel signalen uit te zenden, die we met onze zintuigen kunnen opvangen, bijvoorbeeld in beelden of woorden."

foto: Gert Elbertsen

Bosecoloog Jan den Ouden van Wageningen University and Research ziet dat er uit de wetenschap bepaalde ingrediënten voor dit idee gehaald kunnen worden: "We weten dat planten communiceren met hun omgeving. Wanneer ze bijvoorbeeld aangevreten worden door bladluizen kunnen ze bepaalde stoffen uitscheiden waar vervolgens de predatoren van die luizen op af komen." Dat bomen ook zouden kunnen communiceren met mensen gaat hem een stap te ver. "Daar zie ik geen enkel wetenschappelijk bewijs voor."

Voor Mulder en Kooistra is het minder relevant of het wetenschappelijk bewezen kan worden: "Misschien kunnen we met onze lichamen veel meer registreren, maar leren we onszelf om dat niet te doen en alleen te letten op de kleine bandbreedte die door de wetenschap beschreven kan worden", vertelt Mulder. Is Kooistra 100% zeker van haar zaak? "Dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat als ik contact met bomen heb, dat ik dichter bij de kern van het leven kom en zelf meer ga leven. Dat vind ik een argument om te zeggen dat ik op de juiste weg ben."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie