We moeten allemaal van het gas af: dat gaat je klauwen met geld kosten
- Nieuws
- We moeten allemaal van het gas af: dat gaat je klauwen met geld kosten
Opeens worden de klimaatdoelen van Parijs heel concreet. Minder vlees op het bord, elke auto een stekker en ja de komende jaren moeten miljoenen huishoudens van het aardgas. NPO Radio 1-verslaggever ging voor het programma Spraakmakers deze week op pad met de vraag: In 2030 moet Nederland van het gas af zijn. Maar hoe gaan we dat uitvoeren en wie gaat dat betalen?
Video niet beschikbaar
Hier en daar worden er al huizen van het gas af gehaald, zoals in Zoetermeer. Het zijn oudere huizen, gebouwd in de jaren '60. De woningbouwcorporatie verbouwt de woning ingrijpend, er wordt een nieuw dak met zonnepanelen op het huis geplaatst. Alle ramen krijgen driedubbel glas. Een nieuwe keuken en badkamer. En voor het huis komt een grote kast met een warmtepomp. Het kost woningbouwcorporatie GroenWest 100.000 euro per woning.
De energietransitie zit er al veel langer aan te komen, maar nu gaan we er echt wat van merken. Het huidige kabinet heeft immers besloten te stoppen met de productie van gas in Groningen. CV-ketels mogen over een jaar of drie niet meer vervangen worden. Er moet dan een duurzaam alternatief zijn.
Wie betaalt de rekening?
Video niet beschikbaar
In Woerden betaalt woningbouwcorporatie GroenWest het nu, het kost dus 100.000 euro per woning. En ze hebben beloofd dit niet door te berekenen aan de huurder. De huurder gaat wel wat meer huur betalen, maar door alle energiebesparende maatregelen daalt de energierekening flink.
Volgens hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans gaat de energietransitie veel geld kosten. En de rekening betalen we link- of rechtsom met zijn allen.
Als je een eigen huis hebt, is het verstandig al te gaan sparen voor energiebesparende maatregelen. Het toverwoord is wel; isoleren. Zorg voor een geïsoleerde daken en vloeren. En natuurlijk overal dubbelglas. Koop je een nieuwe keuken, ga dan alvast op inductie koken. Dan heb je al veel gewonnen.
Wie helpt ons van het gas af?
Video niet beschikbaar
Techniekstudenten van mboRijnland leren hoe zij zich op een aardgasvrije toekomst kunnen voorbereiden. De overschakeling van aardgas op elektriciteit, aardwarmte en biogas vragen van mbo-technici nieuwe en andere vaardigheden.
Volgens Claudia Chi, directeur van het MBO College Techniek en ICT, is de opleiding niet erg populair. "Wij zien dat de technische beroepen soms een verkeerd imago hebben. Wij proberen heel erg te laten zien dat het beroep van de technicus verandert. Van apparaten naar systemen, van een product leveren naar een dienst leveren, en daardoor wordt het denk ik ook aantrekkelijker voor meerdere doelgroepen."
Duurzaam energie opwekken
Video niet beschikbaar
Arie Kroon bouwde het eerste energieneutrale huis van Nederland, alweer 25 jaar geleden. Volgens hem moeten we eerst echt investeren in zon- en windenergie. Een warmtepomp heeft pas zien op het moment dat je energie duurzaam opwekt. "We gaan nu CV-ketels vervangen door een warmtepomp en die elektriciteit wordt opgewekt door middel van gas en kolen."
Isoleren, isoleren en nog eens isoleren, dat is het belangrijkst volgens Kroon. "Je gaat in de winter ook niet buitenlopen zonder jas?!"
Investeer!
Video niet beschikbaar
Er is veel enthousiasme, maar er zijn ook veel obstakels. Volgens Lian Merkx van de VNG wachten veel gemeenten op het wiel dat door anderen wordt uitgevonden. "Negentig procent van de gemeenten heeft het afgelopen jaar aan de telefoon gehangen: 'We willen wat doen, maar hoe dan?'" Merkx vertelt dat het slim is om nú te investeren. "De waarde van je woning wordt straks afhankelijk van de verduurzaming van je woning. Je huis wordt straks minder verkoopbaar, als je niets hebt geïnvesteerd."
Wat er goed gaat? "De ambitie", antwoordt Merkx. Wat er minder goed gaat? "We weten nog niet altijd hoe het moet." Dat ondervindt ook Olfert. Hij woont in een spiksplinternieuw huis, zonder gas. Ruim, licht en vooral heel goed geïsoleerd. De vloerverwarming draait op elektriciteit en moet het huis warm houden. En dat is nu wel een puntje, want de energierekening zou laag moeten zijn, maar is juist heel hoog. Het gevolg van beginnersfouten in de ontwerp van het huis. Het maakt duidelijk dat we aan de wieg staan van de energietransitie.
Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!
Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.
We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!