Achtergrond
AVROTROS

Feit of fictie: houtskool remt werking van 'de pil'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: houtskool remt werking van 'de pil'

Actieve houtskool in ijs of drank mengen waardoor het zwart kleurt. Steeds meer mensen consumeren het, maar is dat wel zo slim? Volgens voedseldeskundige Trudy Voortman van het Rotterdamse Erasmus MC kan de actieve houtskool er in theorie voor zorgen dat anticonceptiepillen niet meer werkzaam zijn bij vrouwen. Martijn Rodorff checkt in feit of fictie of deze uitspraak klopt.

Bindend

Actieve houtskool wordt als bestandsdeel in onder meer het medicijn Norit gebruikt om slechte stoffen te absorberen. Vandaar ook de hype: volgens voedselbloggers werkt het namelijk ‘ontgiftend’. Maar, volgens Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP, absorbeert de houtskool ook goede stoffen, zoals vitamines. En, niet geheel onbelangrijk, andere medicijnen. Waaronder dus ook de anticonceptiepil.

Zwart ijs

Roberto Gelato, een Utrechtse ijssalon, heeft zwart ijs inde vitrine liggen. Mede-eigenaar Carlina de Lorenzo: “wij gebruiken geen kleurstoffen, als je naar onze vitrine kijkt dan zie je vooral pastel tintjes, off-white, heel licht roze… en dan zie je opeens een gitzwart ijsje.” Dat roept volgens De Lorenzo een reactie op bij de klanten. "Zwart wordt normaal gesproken altijd geassocieerd met gevaar, horror. Mensen willen het gewoon proeven.”

Het ijs smaakt bij Roberto Gelato naar kokossorbet. “Dat is het ook,” vertelt de mede-eigenaar. De keuze is op kokossorbet gevallen omdat het witte vocht in de kokosnoot heel geschikt is om te kleuren. “Je hebt maar een minimale hoeveelheid actieve kool nodig.”

Volgens De Lorenzo zou actieve kool positieve gezondheidseffecten hebben. “Ze zeggen: je krijgt wittere tanden, het reinigt het lichaam... Actieve kool heeft de eigenschap dat het bepaalde stoffen aantrekt en dat die zo snel mogelijk het lichaam verlaten.” Maar omdat er maar weinig actieve kool gebruikt wordt om het ijs te kleuren, claimt Roberto Gelato die gezondheidseffecten niet.

Hoeveelheid

Maar volgens Cheung maakt de hoeveelheid actieve kool die je binnen krijgt niet uit. "Of je nou een kleine of grote hoeveelheid neemt maakt niet uit," zegt hij. Dat is tegenstrijdig met wat de woordvoerder van Albert Heijn in het AD-artikel beweert. Volgens de woordvoerder is ongeveer 8 gram actieve kool per dag nodig voordat de kool 'een interactie aangaat' met de pil. Cheung: "Zolang je houtskool inneemt, en de kool is niet verzadigd, betekent dat hij alles wat hij tegen komt, kan absorberen. Dus in dit geval kunnen ze ook stoffen van de pil absorberen, waardoor de pil minder werkt.’’

Conclusie

Actieve houtskool kan inderdaad de werking van de pil verminderen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie