Wil jij weten wat jouw collega’s verdienen?
- Nieuws
- Wil jij weten wat jouw collega’s verdienen?
De loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt kleiner, maar het komt nooit helemaal van zelf goed. Dat stelde PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen in Dit is de Dag. Haar partij heeft samen met GroenLinks, SP en 50plus een initiatiefwet ingediend om loonstrookjes openbaar te maken. Hoogleraar bestuur en economie Raymond Gradus is geen voorstander van het plan.
Video niet beschikbaar
Moeten grote bedrijven verplicht worden om loongegevens transparant te maken? Op dit moment moet een vrouw, als ze denkt dat ze minder salaris krijgt dan haar mannelijke collega’s, zélf aantonen dat dat zo is. Dit is moeilijk, want je moet eerst collega’s zo ver krijgen om open en eerlijk te zijn over hun salaris, en daarna ook nog eens je baas confronteren. Geen goed idee, vindt Ploumen, want discriminatie is tegen de wet en moeilijk te bewijzen. In de nieuwe wet moeten naar IJslands model bedrijven zelf salarisgegevens aanleveren bij de Inspectie Sociale Zaken. Als ze niet discrimineren, krijgen ze een certificaat. "We draaien dus de bewijslast om", zegt Ploumen.
Regeldruk
Hoogleraar bestuur en economie Raymond Gradus is kritisch. Hij is bang dat het probleem niet zo makkelijk is op te lossen. Loonverschillen kunnen heel erg verschillen en dat heeft ook te maken met secundaire arbeidsvoorwaarden. "Het gaat ook om hoe je omgaat met vrije dagen, kinderopvang, noem maar op, dat moet je allemaal meewegen," zegt hij.
Ondernemer Mirjam Bink, bestuurslid van ondernemersorganisatie ONL, vreest voor sociale spanningen op de werkvloer als salarissen transparant worden, maar is vooral bang voor een toenemende regeldruk, als ondernemers nóg meer moeten. "Gisteren zat ik aan tafel om te kijken hoe we regeldruk voor het bedrijfsleven kunnen verminderen. Vandaag zie ik alweer een nieuwe regel voorbijkomen die dit juist verhoogt…" verzucht ze. Ploumen is het oneens: "Geef me één voorbeeld van een andere wet die we niet handhaven, omdat de regeldruk anders te hoog wordt…"
Verklein de loonkloof; maak loonstrookjes openbaar