Deetman: ‘Parlementair onderzoek naar misbruik katholieke kerk heeft geen zin’
- Nieuws
- Deetman: ‘Parlementair onderzoek naar misbruik katholieke kerk heeft geen zin’
Wim Deetman denkt dat er niets uit een parlementair onderzoek naar misbruik binnen de rooms-katholieke kerk zal komen, zoals de SP dat voorstelt. “Ik zeg met name tegen mevrouw Gesthuizen, pas op dat je geen politiek gaat bedrijven over ruggen van slachtoffers.”
De SP vindt dat Deetman goed onderzoek heeft verricht, maar dat de parlementariërs toch onafhankelijk onderzoek zouden moeten doen. Deetman is het daar niet mee eens. “Het is een hard oordeel dat ik nu ga geven. Lettend op de argumentatie die ik van de week in de Kamer niet hoorde maar nu wel; ik vind de argumentatie hoogst onzorgvuldig en voor het grootste deel niet relevant.”
Deetman krijgt veel reacties van slachtoffers en andere betrokkenen bij het onderzoek. “Iedere keer als er publiekelijk veel aandacht voor dit vraagstuk is, krijg ik de vraag van mensen: ‘Is het nou nog niet over? Wij waren blij dat we ervan af waren.’ En dan kijk ik naar het parlementaire onderzoek wat men wil, en zoals dat is gemotiveerd, dan zeg ik: daar zal niets uitkomen.”
Belangrijkste conclusie
Na vijf jaar intensief onderzoek en rapporten schrijven gaat voor Wim Deetman het boek nu definitief dicht. Deze week kwam zijn commissie met de laatste conclusies over het seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk.
De belangrijkste conclusie is volgens Deetman dat de conclusie van een paar jaar geleden overeind is gebleven. “Dat is bij alle verdere activiteiten alleen maar bevestigd. Men wist van het misbruik, en wist er ook breed van, maar er was een cultuur van zwijgen.”
De tweede belangrijkste conclusie is volgens Deetman dat “men niet voldoende onderkend heeft, voor de bisschoppen en kardinaal geldt dat wel, dat er geweldig veel leed is aangedaan.”
30 miljoen
Er zijn 1900 slachtoffers bekend en er zijn 3500 meldingen gedaan. De inschatting van Deetman was destijds dat er tussen de 10.000 en 20.000 kinderen zijn misbruikt. Hij bevestigt dat er veel mensen zijn die zich niet gemeld hebben. “Die conclusie is gebaseerd op een zeer gedegen onderzoek onder de Nederlandse bevolking en heeft in de pers weinig aandacht gekregen. Daar voeg ik aan toe dat het buiten de katholieke kerk, dus in andere gemeenschappen, niet minder erg was.”
Deetman schat in dat de kerk ongeveer 30 miljoen euro aan compensatie betaald heeft aan de 1900 slachtoffers. Volgens hem is de overheid een stuk krenteriger geweest naar de slachtoffers. “Als ik naar de overheid kijk, is 30 miljoen zeer ruimhartig.”