Medisch beroepsgeheim bij Thijs H.: 'Het beroepsgeheim reikt ontzettend ver'
- Nieuws
- Medisch beroepsgeheim bij Thijs H.: 'Het beroepsgeheim reikt ontzettend ver'
Medewerkers van een ggz-kliniek in Maastricht hadden eerder deze maand al snel het vermoeden dat Thijs H. betrokken was bij de dood van twee wandelaars op de Brunsummerheide, schreef het AD zaterdag. Toch besloot het personeel niet meteen de politie te bellen. In NOS Met het Oog op Morgen legt gezondheidsjurist Mai Fleetwood Bird uit waarom het medisch beroepsgeheim zo ver reikt.
Video niet beschikbaar
"In principe is het handelen van de kliniek wel volgens het boekje. Een arts kan alleen zijn beroepsgeheim verbreken op het moment dat er een conflict is van plichten", zegt Bird. "Ik begrijp dat het voor de betrokkenen heel moeilijk te begrijpen valt."
In het geval van Thijs H. waren de moorden al gepleegd en zat hij vervolgens onder toezicht in de kliniek. Op het moment dat hij de kliniek opnieuw verliet, veranderde de situatie en werd alsnog de politie gebeld.
Gevaar
"Het beroepsgeheim reikt ontzettend ver", zegt Bird. "Als een medisch professional alleen maar weet heeft van een strafbaar feit, is dat nog niet voldoende reden om het beroepsgeheim te doorbreken."
Pas als er echt gevaar dreigt mag het geheim doorbroken worden, legt ze uit. "Dat was dus het moment dat Thijs H. opnieuw de kliniek wilde verlaten."
Verschil tussen burger en arts
Artsenfederatie KNMG vindt het medisch beroepsgeheim van groot belang. Een versoepeling zou ertoe kunnen leiden dat patiënten niet meer vrijuit durven en willen praten met hun behandelaar, omdat ze weten dat hun medische gegevens niet langer beschermd zijn.
Het beroepsgeheim is niet absoluut, erkent de federatie. Als het echt nodig is, kunnen artsen de politie of justitie inschakelen.
Een hulpverlener kan er zelfs door de rechter voor worden bestraft met een boete of een celstraf van maximaal een jaar als hij onterecht het medisch beroepsgeheim doorbreekt. "Vorig jaar zijn bij de tuchtrechter 56 zaken over het medisch beroepsgeheim behandeld."