Achtergrond
NOSNTR

Geschokte reacties na terreur in Nieuw-Zeeland, moslims bidden voor slachtoffers

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Geschokte reacties na terreur in Nieuw-Zeeland, moslims bidden voor slachtoffers

Overal ter wereld is met grote verslagenheid en afschuw gereageerd op de anti-islamitische aanslag. Niemand zag dit aankomen. Zeker niet in Nieuw-Zeeland, blijkt uit de vele reacties. Moslims bidden wereldwijd voor de slachtoffers. Moskeeën overal ter wereld worden extra beveiligd. Ook in Nederland hebben de moskeeën hun eigen veiligheidsplan in werking gesteld en is op sommige plaatsen de politie-inzet verhoogd.

In Nieuws en Co peilt verslaggever Naeeda Aurangzeb de reacties onder Nederlandse moslims en doet Melvin Captein live verslag vanuit Christchurch.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland noemt de terreuraanslag in Nieuw-Zeeland waarbij 49 mensen zijn vermoord verschrikkelijk en een daad die zijn weerga niet kent. "We zijn volledig van ons stuk", zegt Saïd Bouharrou van de raad.

"Je hoort heel veel gedesoriënteerde geluiden, reacties. Ook wel paniek her en der. Wat betekent dat nu ons, voor Nederland", zegt Bouharrou. De raad heeft moskeebesturen gevraagd om in het middaggebed aandacht te vragen voor de slachtoffers en nabestaanden.

Luister vanaf 16.00 uur naar Nieuws en Co voor de laatste updates.

Getuigenissen

Er komen steeds meer getuigenissen binnen van overlevenden die aanwezig waren voor het vrijdaggebed.

Mohan Ibrahim is een van de ongeveer 300 mensen die aan het bidden was in de Al Noor-moskee toen het schieten begon. In die moskee vielen in ieder geval 41 doden. "Ik heb de schutter niet gezien, omdat ik in de kamer ernaast zat. Maar we hoorden dat er schoten werden afgevuurd", vertelt hij aan New Zealand Herald. "Mensen begonnen uit het niets te rennen voor hun leven. Ik ben nog steeds in shock."

Hij vertelt dat hij op weg naar buiten een dood meisje midden op de weg zag liggen. Ibrahim is bang dat vrienden van hem de terreuraanslag niet hebben overleefd. "Sommigen zijn nog steeds binnen. We hebben ze geprobeerd te bellen, maar ze nemen maar niet op."

Ster advertentie
Ster advertentie