Achtergrond
EONOS

Tien bijzondere persoonlijke verhalen van 2018

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien bijzondere persoonlijke verhalen van 2018

De jaarwisseling staat voor de deur en dus is het tijd om terug te blikken op de verhalen die het afgelopen jaar het meest zijn bijgebleven van Langs de Lijn En Omstreken. Dit zijn tien van de bijzonderste persoonlijke verhalen van afgelopen jaargang.

Het verhaal van Chris David

Wat doe je als je een talentvolle profvoetballer bent, maar je lichaam het laat afweten? Die vraag kan Chris David beantwoorden. Ooit een toptalent bij FC Twente en later Fulham, maar na een lading blessureleed veroordeeld tot het compleet herevalueren van zijn profcarrière. Bij FC Utrecht hoopt hij zich te herpakken, bij ons aan tafel deed hij alvast zijn verhaal.

Voetballer Chris David over tegenslagen, familie en geloof

Het verhaal van Mo Hersi

Mo Hersi kwam zelf 28 jaar geleden als vluchteling uit Ethiopië naar Nederland. In het voorjaar merkte hij dat vluchtelingen vooral negatief in het nieuws kwamen, dus wilde hij iets doen om mensen weer te verbinden en met elkaar in gesprek te laten gaan. Dat 'iets' werd een tocht door Nederland van 800 kilometer, waarvan ruim 650 kilometers te voet.

Mo Hersi loopt voor vluchtelingen

Het verhaal van René ten Bos

Middenin de verkiezingscampagne werd René ten Bos aangesteld als 'Denker des Vaderlands'. In een tijd waarin het een keer niet over economisch groeiplaatjes en de koopkrachtstijging gaat, maar over moraal, identiteit en de vraag onze joods-christelijke traditie nu precies inhoudt. Bij Langs de Lijn En Omstreken geeft de filosoof alvast wat tekst en uitleg ter overpeinzing.

Denker des Vaderlands

Het verhaal van Ramon Sinkeldam


Foto: ANP

Ramon Sinkeldam begon 2017 in de lappenmand na een aanrijding tijdens een trainingsrit. Maar hij revancheerde zich - hij won het Nederlands Kampioenschap, deed mee aan de Tour de France en verdiende een transfer naar wielerploeg FDJ. Dat alles had hij in het voorjaar, toen hij te gast was, niet durven dromen...

Ramon Sinkeldam is terug

Het verhaal van Margriet van Breevoort

Tot voor kort kon alleen het Leids Universitair Medisch Centrum genieten van bovenstaande beeld van Margriet van Breevoort, maar Rusland is inmiddels helemaal weg van de Nederlandse kunstenares. De Russen hebben haar werk liefkozend 'Zhdun' genoemd en hebben het een van de viralhitjes van het jaar gemaakt.

Kunstenares Margriet van Breevoort gaat viral in Rusland

Het verhaal van Maaike Head


Foto: ANP

De kans is groot dat Maaike Head (links op bovenstaande foto, naast haar mede-medaillewinnaar Ilse Paulis) niet meer terugkeert in een roeiboot. De helft van het duo dat olympisch goud won in Rio de Janeiro en in december werd verkozen tot Sportploeg van het Jaar, richt zich het komende jaar op haar maatschappelijke carrière. Ze wil graag een opleiding gaan volgen tot chirurg.

Maaike Head zwaait af

Het verhaal van Jan de Jong


Foto: ANP

Hij kan de ballen er niet inschieten en gaat ook niet zeggen welke keeper opgesteld moet worden. Nee, de opdracht van Jan de Jong, de nieuwe algemeen directeur van Feyenoord, is er een stabiele topclub van maken. Na een carrière van bijna 25 jaar bij de NOS, verruilt hij de journalistiek voor een bestaan als belangrijkste man binnen Feyenoord.

Jan de Jong: "Ik wil successen behalen met Feyenoord" (1)


Jan de Jong: "Ik wil successen behalen met Feyenoord" (2)

Het verhaal van Jeroen Piek

De afgelopen jaren kampte bobsleeër Jeroen Piek na zware tegenslagen met een ernstige depressie. In een interview bekende hij zelfs dat hij begin 2015 met suïcidale gedachten rondliep. Maar Piek kroop uit het dal en wilde nog een keer alles geven om op de Olympische Spelen te staan. Plaatsing voor Zuid-Korea lukte op de valreep niet - maar Jeroen Piek is weer terug op topsportniveau. En dat was in februari nog geen voldongen feit.

Jeroen Piek over depressie en zijn comeback in het bobsleeën

Het verhaal van Anne-Mar, Catherine, Daimon, Rachel en Julian

In Hallo, ik heb kanker leert de kijker vier tieners met kanker kenner. Catherine, Daimon, Rachel en Julian filmen zichzelf en laten ons van dichtbij zien hoe zij met deze ziekte omgaan. Presentatrice Anne-Mar stelt de vragen die vaak niet gesteld durven worden. Anne-Mar en Julian waren te gast bij Langs de Lijn En Omstreken vlak voordat het programma echt een enorme vlucht nam - niet alleen wonnen de makers onder andere de Cinekid Kinderkast publieksprijs (foto boven), maar waren ze ook genomineerd voor de Gouden Stuiver.

'Ik wil dat mensen gewoon normaal met me omgaan'

Het verhaal van Akwasi Frimpong

De Ghanese Amsterdammer Akwasi Frimpong heeft zijn zinnen gezet op kwalificatie voor de Olympische Winterspelen in 2022 in Peking. Dat moet gebeuren met de skeleton, het supersnelle sleetje waarmee je met hoge snelheid de bobsleebaan afdendert. Hij was aan het begin van zijn missie en aan het eind van het jaar te gast bij Langs de Lijn En Omstreken:

Akwasi

Akwasi Frimpong hoopt op de Spelen van 2018 te kunnen schitteren

Ook in 2018 is Langs de Lijn En Omstreken iedere werkdag van 20.30u tot 23u op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie