Massahuwelijken en wereldvrede: wat weten we allemaal over de Moonsekte?
- Nieuws
- Massahuwelijken en wereldvrede: wat weten we allemaal over de Moonsekte?
De boerderijfamilie uit Ruinerwold en verdachte Josef B. hebben banden met de Moonsekte. In Nederland staat de sekte bekend als de Verenigingskerk. Maar waar komt deze sekte vandaan en wat weten we over ze? In De Nieuws BV geven hoogleraar Koreastudies Remco Breuker en hoogleraar Religiewetenschappen Fokko Oldenhuis antwoord op deze vragen.
Video niet beschikbaar
De Moonsekte is een kerkgemeenschap die is opgericht door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. De dominee was een Presbyteriaanse christen die zijn eigen kerk is begonnen en hij vertelde zijn volgelingen dat hij de incarnatie van Jezus was. De gemeenschap heeft wereldwijd ongeveer twee miljoen leden. Hoeveel volgelingen de gemeenschap in Nederland heeft is niet bekend, vertelt hoogleraar Religiewetenschappen Fokko Oldenhuis.
Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker heeft Moonies, zoals de volgelingen heten, als studenten in zijn klas gehad en hij omschrijft ze als volkomen normale mensen. "Dit waren sociaal compleet geïntegreerde, goede studenten die ik er op geen enkele manier uit zou hebben gepikt. Ik weet niet of het sektarische karakter, dat de Moon-kerk heeft gehad, nog van toepassing is op alle volgelingen."
Wereldvrede
Een kenmerk van de Moonsekte zijn de georganiseerde massahuwelijken, waarbij mensen die elkaar nog maar kort kennen met zijn allen tegelijkertijd trouwen. Je partner wordt hierbij aangewezen door Moon. Breuker: "Dat is een manier van partnerkeuze die ver afstaat van de gemiddelde Nederlander of Zuid-Koreaan."
Wim Koetsier, de secretaris van de Moonsekte, vertelde bij het programma Pauw dat de sekte zich juist focust op wereldvrede en om dat te bereiken moet je er op uit. Breuker vertelt dat de familie, die zich compleet afzonderde van de buitenwereld, niet past in het beeld van volgelingen van de Moonsekte. Oldenhuis voegt hier aan toe dat we eigenlijk nog te weinig over de familie weten om conclusies te trekken.