Achtergrond
NOS

Donald Niedekker schreef een dagboek na het overlijden van zijn moeder

foto: Koppernikfoto: Koppernik
  1. Nieuwschevron right
  2. Donald Niedekker schreef een dagboek na het overlijden van zijn moeder

Een dagboek van rouw en eerbetoon. Nadat zijn moeder Nel Niedekker - Arends overleed, hield schrijver Donald Niedekker vijf maanden een dagboek bij. Nu verschijnt dat dagboek in boekvorm, onder de titel Rouw. Niedekker is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Het is mijn vorm van het verwerken van het verdriet naar het overlijden van mijn moeder", de schrijver.

Niedekker heeft zich - samen met zijn moeder - goed voor kunnen bereiden op haar overlijden. "Het is eigenlijk een lichte vorm van rouw. Omdat mijn moeder 83 was toen ze overleed. Ze had alvleesklierkanker, die diagnose was ruim anderhalf jaar eerder gesteld. Het was een aangekondigde dood die ik met haar in ieder geval heel goed heb kunnen voorbereiden of heb kunnen beleven."

Handelingen

Niedekker ging na de dood van zijn moeder verschillende dingen handelingen doen om haar te 'eren'. "Ik ging in zee zwemmen. De zondag daarna ging ik naar haar favoriete radioprogramma luisteren en toen dacht ik: dit moet ik een paar dagen of een paar weken doen. Kleine handelingen, waarmee ik haar gedenk, haar eer. Een bepaalde intimiteit bewaar en me haar nog beter kan herinneren. En ik schreef over in mijn dagboek."

En dat dagboek heeft zich uitgebreid. "Toen kwamen veel meer verhalen naar boven dan ik ooit had kunnen vermoeden. Natuurlijk heb ik ook fotoboeken gevonden, maar ook door het schrijven kwam er nog eens een heel terrein aan aan herinneringen bij."

Ster advertentie
Ster advertentie