Achtergrond
EONOS

Indië Monologen belichten onze gedeelde geschiedenis

foto: De Indië Monologenfoto: De Indië Monologen
  1. Nieuwschevron right
  2. Indië Monologen belichten onze gedeelde geschiedenis

Komende maand gaan de Indië Monologen van start. Theateravonden over Nederlands-Indië, met bijdrages van onder andere Willem Nijholt, Wieteke van Dort en Mei-Li Vos. De avonden worden geregisseerd door Bo Tarenskeen, die zelf Indische Nederlander van de derde generatie is. Samen met Theodor Holman is hij te gast in Langs de Lijn En Omstreken.

Video niet beschikbaar

Volgens Tarenskeen heeft elke generatie zo zijn eigen band met Nederlands-Indië. "Wat de eerste generatie meemaakte daar wordt over gezwegen. De tweede generatie beschermde vaak hun ouders door niets te vragen en de derde generatie begint zich dan opeens te roeren en stelt vragen die de tweede niet gesteld heeft."

Theodor Holman, zelf tweede generatie en één van de deelnemers aan de Indië Monologen, herkent dat. Zijn dochter, derde generatie dus, is afgestudeerd op het scheiden van Indonesië en Nederland.

"Dat onderwerp interesseerde me totaal niet! Terwijl mijn eigen vader er destijds notabene aan meegewerkt heeft. En ik had er een hekel aan als ik met mijn moeder op 15 augustus naar de herdenking moest in Den Haag, dat vond ik afschuwelijk. Om daar dan te staan met een klein groepje mensen... Maar inmiddels staan er enorme hoeveelheden mensen, wel tien of vijftienduizend, met daartussen ook ontzettend veel jongeren. Voor die jongeren betekent dat wat."

Gedeelde geschiedenis

In de Indië Monologen vertellen verschillende bekende Nederlanders met Indische achtergrond wat dit voor hen betekent. Een concept dat is geïnspireerd op de Vaginamonologen, vertelt Tarenskeen. "Die gaven verschillende perspectieven op wat het betekent om vrouw te zijn. Dat proberen we nu ook met Indië te doen, wat betekent het en hoe is het om Indisch te zijn? Ik denk dat het voor heel veel derde generatie kinderen, mensen met Indische partners of vrienden een geweldige manier is om onze gedeelde geschiedenis te leren kennen."

Theodor Holman herinnert zich een anekdote over zijn vader, die door een verkeersagent werd teruggefloten als ‘die Indische meneer’. Zijn vader vertelde Theodor, die destijds als klein jongetje aan de hand liep, dat hij niet luisterde omdat hij geen Indische meneer was, maar een Hollander. "Dat vind ik wel typerend. Wij werden Nederlandser dan Nederlands opgevoed. Mijn ouders zwelgden in het ‘Tempo Doeloe’ gevoel, de vervlogen tijd van het goede oude Indië."

Bang zijn voor een zware avond hoeft niet, volgens Tarenskeen. "Ik probeer in elke avond zowel de heimwee en verlangen naar die mooie tijd, als ook het politieke perspectief aan bod te krijgen. Als die verschillende perspectieven naar buiten komen is de avond wat mij betreft geslaagd."

De Indië Monologen gaan 8 oktober in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en trekken daarna het land door.

Nederlands-Indië staat centraal bij de De Indië Monologen

Ster advertentie
Ster advertentie