Achtergrond
KRO-NCRV

Anna Gimbrère wil Zeppelin weer in de lucht: '90 procent minder uitstoot'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anna Gimbrère wil Zeppelin weer in de lucht: '90 procent minder uitstoot'

Met eigen ogen zag wetenschapsjournalist Anna Gimbrère hoe Spitsbergen lijdt onder klimaatverandering. Oude techniek kan ons helpen ons energiegebruik te verminderen, zegt ze bij Spraakmakers, waar ze een lans breekt voor de old but gold Zeppelin.

Video niet beschikbaar

"We gaan er zo van uit dat vliegen de enige oplossing is", verzucht Gimbrère. "Dat zit mij dwars." Want met een Zeppelin zou je ook heel goed kunnen luchtreizen, denkt ze. "Ik ben groot voorstander van de Zeppelin. Ik denk dat we dat soort oude technologie moeten gebruiken om ons gebruik te verminderen."

Het probleem: er zijn bijna niet meer van dit soort ballon-achtige vaartuigen. Maar daar kan wel eens verandering in komen. Gimbrère vertelt over een bedrijf in Spanje, dat werkt aan een model voor binnenlandse vluchten. Het moet in 2026 op de markt komen en vermindert de uitstoot met wel 90 procent, legt ze uit.

In één oogopslag

"De eerste poolexpedities gingen met een Zeppelin, waarom doen we dat niet weer? Dat kan gewoon." En hiermee zijn we bij de aanleiding van het gesprek. De presentatrice reisde deze maand, in het kielzog van een groep wetenschappers, naar Spitsbergen, en zag de gevolgen van het veranderende klimaat met eigen ogen.

Op Spitsbergen, een eilandengroep bij Noorwegen, zijn de gevolgen van klimaatverandering eigenlijk beter dan waar dan ook zichtbaar, legt Grimbrère uit. "De biologie daar is helemaal toegespitst op kou, je ziet de effecten in het ecosysteem gelijk." En wat meespeelt: vanwege verschillende expedities in het verleden is er veel data beschikbaar. Daardoor zie je de veranderingen in één oogopslag.

Bedroefd en gelaten

Zelf viel haar op dat ze veel ijsberen zag, en dat is eigenlijk een slecht teken. Want die dieren horen op de poolkappen te lopen, opzoek naar zeehonden. "Als ze op het land zitten, kunnen ze niet meer naar het poolijs en verhongeren ze."

De veranderingen in het archipel waren ook af te lezen van de gezichten van de kapitein, gidsen en wetenschappers. Die keken bedroefd, waren gelaten. "Ze zeiden: drie jaar geleden voeren we hier ook, en kwamen we vlak langs het ijs - dat ligt nu honderden meters verder."

Dubbel gevoel

Met een dubbel gevoel kwam ze thuis, zegt ze. "Ik zit me hier op te winden over hoe we de natuur schaden en ik draag er zelf aan bij." Toerisme is een belangrijke inkomstenbron op Spitsbergen, zegt ze. En sterker nog: indirect maakt het er ook wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

Maar ja, die impact van een lange vliegreis en rondvaren op een boot... Reizen moet verplicht duurzamer worden, vindt ze. En dat leidt bovendien tot technologische innovaties. Een boot op waterstof bijvoorbeeld. Of die Zeppelin.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie